Из Делегације ЕУ су саопћили да је њихов отправник послова Адебаyо Бабајиде у Братунцу одао почаст невино убијеним цивилима. Директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић је реаговао јер су представници ЕУ положили цвијеће на гробљу гдје су укопани војници ВРС.

„Отправник послова у ЕУ у БиХ Адебаyо Бабајиде и дипломати из 🇪🇺 држава чланица у БиХ отпутовали су данас у Братунац и састали се с градоначелником Продановићем како би се упознали са ситуацијом у опћини, укључујући активности изградње повјерења међу заједницама. Такођер су одали почаст невино убијеним цивилима на том подручју од 1992.-95. Емпатија и поштовање према свим невиним цивилним жртвама, као и прихваћање повијесних и судски утврђених чињеница кључни су за стварање окружења погодног за помирење“, навели су из Делегације ЕУ у објави.

На ову објаву је реаговао Суљагић, који је написао да је „шокиран, апсолутно шокиран“ тиме што је Делегација ЕУ исказала поштовање члановима војске босанских Срба на војничком гробљу.

„Шокиран сам, потпуно шокиран када видим службеника ЕУ делегације како одаје почаст припадницима војске босанских Срба на „Војничком гробљу“ – ту је права застава борачке организације босанских Срба одмах до великог крижа,под кринком „невиних цивила. Овдје су укопани појединци који су имали водећу улогу у злочинима против човјечности у прољеће и љето 1992. године над бошњачким становништвом. Каква срамота. Паклено ћете платити за ово, имате моју ријеч“, поручио је Суљагић.

Суљагић је навео и да је на овом гробљу укопана особа која је извршила егзекуцију чланова његове породице 1992. године.

С обзиром на то да су на овом гробљу укопани и војници и цивили, нејасно је на чији споменик конкретно је цвијеће положено, али су се из ЕУ делегације де факто поклонили пред заставом Борачке организације РС-а, која и данас учествује у најгнуснијим лажима о рату, релативизацији жртава и величању српских злочина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име