Представник „Аутопутева Републике Српске“ Александар Ђураш оцијенио је након радног састанка о брзом путу Соколац-Бијељина, на коме су учествовали представници ове фирме, кинеске компаније која је укључена у израду идејног пројекта, те општина Соколац, Хан Пијесак и Пале, да је пројекат од стратешког значаја за овај дио Републике Српске и све општине кроз које пут пролази.

Ђураш је данас новинарима рекао да је до сада одрађен генерални пројекат, те да се сада иде у детаљнију разраду сарадње локалних заједница, како би пројекат био што ефикасније реализован.

„Рок за израду овог документа је 18 мјесеци од дана потписивања, а прије неких два мјесеца потписан је уговор“, истакао је Ђураш.

За начелника општине Пале Бошка Југовића веома је битно да су представници општина данас присуствовали презентацији идејног рјешења које ће даље бити у разради за изградњу брзог пута Бијељина-Соколац, која се даље наставља према Палама.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је изразио увјерење да ће пројектант уважити све оно што је битно за становништво локалних заједница.

„Када је ријеч о Палама, битна је, прије свега, близина Сарајева и Горажда и потреба да се веже овај дио Републике Српске према истоку, односно Србији, Устипрачи, Вардишту и даље“, истакао је Југовић.

Он је увјерен да ће општина Пале имати додатне комуникације, уважавјући постојећи магистрални пут, брзу цесту и све оно што Палама као туристичкој дестинацији иде наруку.

Имамо довољно времена, како каже, да реагујемо уколико треба и да сви понудимо најквалитетније и најбоље рјешење које ће пројектант даље разрадити и које ће сигурно служити на корист Републици Српској, Сарајевско-романијској регији и свима који живе на овим просторима према Бијељини и даље према Србији.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да су учесници радног договора упознати о главном пројекту брзог пута Бијељина–Соколац, односно коридора куда ће водити нова траса, са којом су у овој општини сагласни.

Према његовим ријечима, у наредном периоду локална управа ће на јавни увид ставити снимке терена, како би се грађани упознали куда ће ићи траса.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Бјелица је навео да траса брзог пута према Сокоцу скреће у селу Кошутица преко Лубурић поља према Брејаковићима, затим тунелом дужине око 800 метара, а потом од петље код Подроманије, води према селу Боговићи и Подвитезу до Пала, укључујући се на остале путеве.

„За нас је од стратешког интереса и животно питање рјешавање брзих путева да не би остали одсјечени од развојног процеса и изградње оваквих савремених саобраћајница“, нагласио је Бјелица.

Он је изразио захвалност свима који су покренули ову иницијативу и владама Републике Српске и Србије, а посебно Дирекцији „Аутопутева Републике Српске“, која овим пројектом даје огромну шансу за развој општинама подручја кроз које пролази овај брзи .

Бјелица је нагласио да надлежно одјељење општине Соколац ради на припреми документације потребне за реализацију овог пројекта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име