Европска комисија је данас објавила шести инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана Европске уније за западни Балкан за који се очекује да ће мобилизирати 1,2 милијарде евра инвестиција.

Кроз пакет ће се осигурати подршка за осам нових водећих инвестиција у области водоснабдијевања и канализације, третмана отпадних вода и жељезничког транспорта, као и иновација и зелене трансформације малих и средњих предузећа.

Инвестиције ће се реализовати у блиској сарадњи са партнерима са западног Балкана и међународним финансијским институцијама.

„Наш план улагања од 30 милијарди еура за западни Балкан остварује се са овим новим пакетом од 1,2 милијарде евра. Квалитетном инфраструктуром јача регионалне везе и зближава нас, што је наш крајњи циљ. Наши партнери са западног Балкана граде своју европску будућност.

Ове инвестиције, заједно с неопходним реформама и приступом нашем јединственом тржишту, припремиће привреде наших партнера за придруживање нашој Унији“, изјавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Инвестициони пакет од 1,2 милијарде евра укључује 300 милиона вура бесповратних средстава ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИИ), додатне билатералне доприносе држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе привреда западног Балкана.

Пакет је усвојио Оперативни одбор Инвестиционог оквира за западни Балкан (WБИФ) током састанка од 1. до 2. јула.

Нове водеће инвестиције обухватају три приоритетне области Економског и инвестиционог плана и то: околиш и клима (реконструкција и рехабилитација водоводне и канализационе инфраструктуре у Црној Гори и Босни и Херцеговини); одрживи транспорт (унапређење жељезничке инфраструктуре на Коридору X, уз брзу везу Београд – Велика Плана која омогућава бржи проток путника и терета у региону), подршка пословном сектору (покретање новог инструмента за иновације и зелену трансформацију предузећа у региону).

До сада је ЕУ одобрила програме за мобилизацију до 17,5 милијарди евра инвестиција у оквиру Економског и инвестиционог плана, укључујући 5,4 милијарде еура бесповратних средстава ЕУ.

„Економски и инвестициони план ЕУ за западни Балкан напредује без застоја, са заједничком амбицијом приближавања региона ЕУ, што потврђује и нови, данас усвојени инвестициони пакет.

Инвестициони оквир за западни Балкан истински је промијенио слику региона у посљедњих 15 година, укључујући помоћ региону у повезивању путне, жељезничке, енергетске и дигиталне инфраструктуре, али и превазилажењу енергетске кризе и пандемије ЦОВИД-19.

Радујемо се наставку рада са WБИФ-ом јер нам је циљ убрзати социоекономску конвергенцију регије с ЕУ као дио новог Инструмента за реформу и раст од 6 милијарди евра те остварити истинске промјене на терену у корист како грађана, тако и привредних субјеката“, рекао је комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име