Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ обавили су велику контролу приређивача игара на срећу у којој су им накнадно обрачунали 22,7 милиона марака пореза.

Полазна тачка била је Електронска видео лутрија (ЕВЛ) Бањалука у већинском власништву Лутрије Републике Српске, која има монопол на електронске игре на срећу, пише Капитал.

Подаци који су прикупљени приликом контроле тог предузећа били су основ за даљи рад инспектора који су на крају преконтролисали чак 71 предузеће које се бави посредовањем или организацијом игара на срећу.

Од укупно обрачунате суме, 10,6 милиона КМ су накнадно утврђене пореске обавезе по основу посредничке накнаде задржане у ланцу приређивања, док се 11,8 милиона КМ односи на обрачунати ПДВ за примљене услуге из иностранства. Међутим, како је потврђено, већина поступака је оспорена од стране приређивача који су улагали жалбе и примједбе, а сигурно је да ће добар дио њих тражити судско одлучивање.

Наиме, фирме које су учествовале у ланцу приређивања задржавале су пуни износ накнаде третирајући га као неопорезив јер су по Закону о порезу на додату вриједност у БиХ, као и подзаконским актом, игре на срећу су ослобођене од плаћања ПДВ.

-Међутим, у контролама је утврђено да већина тих обвезника нису били непосредни носиоци одобрења за приређивање, а предметно ослобађање се искључиво односи на организаторе који за ту дјелатност имају одобрење надлежног органа и обухватају само промете услуга које су повезане са дјелатношћу игара на срећу – рекли су из УИО БиХ за Капитал.

Због таквог погрешног става, додају они, поједина предузећа се нису ни регистровала у систем ПДВ, нису обрачунавали, нити плаћали ПДВ.

Према тумачењу из УИО БиХ сваки други вид ангажовања у овој дјелатности, попут посредништва између оног ко има одобрење за приређивање и оног ко крајњем кориснику пружа одређену врсту игре, не може бити ослобођен од плаћања ПДВ. Такође, услуге које немају карактер игара на срећу као што је на примјер набавка ради даље продаје коцкарских апарата не могу се ослободити плаћања пореза.

Из УИО БиХ кажу да су приређивачи који су ангажовали неко предузеће у иностранству за одређену услугу такође били у обавези да обрачунају пријаву и плате ПДВ на јединствени рачун, што се, како је утврђено контролом, није радило.

-У контролама је утврђено да већина обвезника није обрачунавала, ни плаћала ПДВ на примљене ино услуге – наводе у УИО БиХ. Иначе, постојао је и дио предузећа, додуше мањи, која су радила у складу са законом и прописима. Ријеч је о привредницима који су били се бавили углавном угоститељством и код којих нису утврђени значајнији износи додатне пореске обавезе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име