@shutterstock

Још једно немачко фудбалско Првенство је завршено, и док се полако сумирају утисци, екипе су већ кренуле у тактичке припреме за наредну фудбалску годину. Ово 61. издање Бундеслиге ће остати упамћено као вероватно једно од најзанимљивијих јер су Бајер из Леверкузена и Бајерн из Минхена до само неколико кола пред крај Првенства водили трку за трофејом. На крају је Бајер своју маестралну сезону успео да крунише титулом, и тако се упише у историју Бундеслиге.

Бајер из Леверкузена освојио дуплу круну

Оно што се многима чинило као немогуће, догодило се ове године у Бундеслиги. Бајерн из Минхена је после много година морао да препусти титулу бољем клубу, а ове године је то заиста био Бајер из Леверкузена. Све је ово могло да се догоди и прошле године да су играчи Борусије из Дортмунда били прибранији у последњој утакмици, успели да победе, и тако освоје титулу. Но, многима се баш због тога чинило да ће Бајерн научити одређене ствари из прошлогодишњег Првенства, и да ће ове године опет доминирати. Ипак, већ на почетку сезоне се видело да ствари неће ићи глатко за вишеструког узастопног шампиона, и да се до краја сезоне вероватно неће знати ко ће бити првак. Испоставило се да је то било тачно, и да је Бајер не само кренуо са добрим играма, него је постао незаустављив у походу на трон. Чета Ћабија Алонса је временом добрим играма стизала до резултата, али је захваљујући невероватној енергији и самопоуздању, успевала да избегне поразе или дође до победе у тренуцима када то нико није очекивао. Број голова постигнутних у последњих петнаест минута утакмица је невероватан, а исти је случај и са бројем погодака који су играчи Бајера постизали у судијској надокнади. Све то је довело до тога да се и пре самог краја добије нови првак државе, а то је први пут у својој историји успео да уради тим из Леверкузена. И не само то – овој титули су додали и немачки Куп тако да је ове сезоне освојена дупла круна. На све ово се мора додати податак да екипа Бајера ове године у немачким оквирима није поражена, а да је у Бундеслиги успела да упише невероватних 28 победа и само 6 ремија! То је успех који до сада није забележен, и који ће вероватно још дуго остати недосегнут, те Ћаби Алонсо може да буде поносан на све оно што је урадио са Бајером. Са друге стране, екипи из Минхена остаје да види на који начин да поврати пољуљани трон, и шта је то потребно да уради како би се вратила на победничке стазе, а то ће бити занимљиво и за многе који ће играти спортско клађење следеће године на Бундеслигу. Прошлогодишњи долазак Харија Кејна очигледно није био довољан, те остаје да се види каква ће бити трансфер политика баварског гиганта у току овог прелазног рока. Оно што су решили је долазак тренера, а Венсан Компани је стручњак који ће покушати да наметне свој стил игре минхенској екипи.

Штутгарт други на табели

Бајерн из Минхена не само што није успео да освоји титулу него је на крају завршио на трећем месту. Друго место је у последњем колу успео да освоји Штутгарт који је имао скоро двадесет бодова мање од шампиона Бајера. Поред ове три екипе, пласман у Лигу шампиона следеће године обезбедиле су и тимови Лајпцига и Борусије из Дортмунда који освојили четврто и пето место. На шестом месту је завршила екипа Ајнтрахта из Франкфурта, а бод мање од њих је имала екипа Хофенхајма. Обе ове екипе ће играти следеће године у Лиги Европе. Последње место у европским такмичењима је успела да обезбеди екипа Хајденхајма која је захваљујући добрим резултатима током читаве сезоне и бољој гол разлици била боља од Вердера из Бремена, и на тај са осмог места се пласира у плеј-оф фазу Лиге конференције.

Унион Берлин остао у Бундеслиги!

Ако и шампионска титула у последњих неколико кола више није била занимљива јер је Бајер већ био освојио титулу, онда је борба за опстанак све то надокнадила. Дармштат је већ одавно био отписан, и као послендји је завршио овогодишњу сезону у Бундеслиги. Пар кола пре краја је било јасно да ће и Келн поново у Цвајту јер нису успели да подигну форму пред крај, и да се макар домогну шеснаестог места које је водило у доигравање. Око тог места је вођена велика борба, а неколико екипа се борило да га избегне. Оно што је многе изненадило је да је коло пре краја највише шансе да оде у бараж имала екипа Униона из Берлина која је исте ове календарске године играла у Лиги шампиона! Но, изузетно лоше игре на почетку сезоне, и немогућност да се одржи иоле пристојна форма при крају их је довела до ситуације да се грчевито боре за опстанак. Они су у последњем колу играли против Фрајбурга код куће, и била им је потребна победа уз пораз Бохума на гостовању Вердеру, или пораз Мајнца на гостовању Волфсбургу како би изборили опстанак. Мајнц је успео да победи, док је Бохум изгубио, те је све било на играчима Униона. Они су све до 85. водили против Фрајбурга, али су онда примили гол што је значило да остају на шеснаестом месту. Но, у невероватној завршници, фудбалери Униона су ипак успели да постигну погодак у 92. минуту, и то после одбитка након промашеног пенала што је многе на клађењу уживо довело до екстазе, а на овај начин екипа из Берлина је успела да обезбеди останак у Бундеслиги.

Бохум је на крају завршио на шеснаестом месту, и у баражу је играо против Фортуне из Дизелдорфа. Иако су у првом мечу изгубили 3:0 код куће, фудбалери Бохума су успели да се врате, и да на гостовању победе истим резултатом, да би на крају након пенала и они успели да обезбеде останак у најјачој немачкој Лиги и следеће године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име