У оквиру пројекта њемачке развојне агенције (GIZ) „Акција заједнице за енергетску транзицију (CAЕT) у Босни и Херцеговини” који је наручило њемачко Федерално министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), у сали Скупштине општине Соколац одржана је прва инфо сесија на којој је предсједницима заједница етажних власника од стране представника ГИЗ-а Мариа Јашића и Марина Петровића из консултантске куће Енова представљен пројекат утопљавања и обнове фасада стамбених зграда и све предности учествовања у њему.

Пројектом је предвиђено да 50% средстава обезбједе власници станова било да имају средства, нађу донацију или да се кредитно задуже по повољним каматним стопама, 25% Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и 25% општина Соколац.

Марио Јашић представник ГИЗ-а поздравио је присутне и нагласио да локална управа у Сокоцу и агенција коју представља имају одличну сарадњу дуги низ година на различитим пројектима.

“Пројекат је започео прошле године и трајаће наредне четири године. Ми смо директно одговорни њемачком Федералном министарству за економску сaрадњу и развој, присутни смо у оба ентитета на бројним пројектима. Одлучено је да кренемо у сарадњу са локалним заједницама како би наше активности помогле директно грађанима”- рекао је Јашић.

Марин Петровић из консултантске куће Енова рекао је више о пројекту и приближио грађанима предности рада на енергетској ефикасности.

“Ми ћемо у наредном периоду обићи све зграде, вршићемо премјеравање, фотографисаћемо ваше зграде, како би прикупили податке, немојте да се изненадите нити да бринете. Консултантска кућа Енова ће до краја јула извршити процјену, премјер и оквирни предрачун радова за све стамбене зграде у Сокоцу. За оне који се одлуче да уђу у пројекат урадиће се комплетан пројекат и предрачун трошкова те све приремити за јавни позив за извођача радова. Станари немају никакве трошкове око тога”– нагласио је Петровић.

Начелник Милован Бјелица је изразио задовољство што је општина Соколац међу четири из Републике Српске које су одабране за реализацију ГИЗ-овог пројекта, те најавио наставак активности на имплементацији овог пројекта као и даље кораке ка рјешавању и промјени кровова и столарије кроз друге пројекте.

“Након успјешно проведеног утопљавања јавних објеката гдје смо завршили зграду обданишта, основне школе и општине, а гдје још имамо зграде дома здравља, ми радимо на изналажењу рјешења да помогнемо у повећању енергетске ефикасности и на објектима јавног становања кроз партнерство са ГИЗ-ом, Фондом за заштиту животне средне и заједницама етажних власника улазимо у један велики и значајан посао. Утопљене зграде троше мање енергије на загријевање и хлађење, односно рачун за струју је мањи, потрошња пелета или дрвета за гријање се смањује, што представља уштеде у буџету грађана. Даље, становима се повећава вриједност. И на крају, а не мање значајно Соколац ће и станарима, гостима и пролазницима бити љепши и пријатнији” – истакао је Бјелица.

Соколац је једна од осам општина у БиХ која је обухваћена пројектом енергетске ефикасности Њемачке развојне агенције /ГИЗ/, односно утопљавања стамбених зграда новим фасадама.

Предвиђене су још двије инфо сесије о којима ће грађани бити благовремено информисани.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име