Кина и Бразил, 23. маја, постигли су заједнички став о томе како покренути решавање кризе у Украјини.

Договор који су две земље постигли представљен је у Пекингу на крају састанка Ванг Јиа – кинеског министра спољних послова и Селзуса Аморима – саветника за спољну политику бразилског председника Луиза Инасија Луле да Силве.

Бразилско председништво је навело да заједнички предлог две земље има за циљ деескалацију сукоба, позива на проширење хуманитарне помоћи, осуђује употребу оружја за масовно уништење и предлаже међународну мировну конференцију коју признају и Русија и Украјина.

Како се наводи у заједничком саопштењу Министарства спољних послова Кине и председништва Бразила, две стране су имале дубинску размену мишљења о промовисању политичког решења кризе у Украјини и деескалацији ситуације, као резултат чега су постигли консензус око шест тачака:

6 тачака Пекиншке декларације

  • Две стране (Кина и Бразил) позивају све релевантне актере да се придржавају три принципа за деескалацију ситуације, а то су: нема проширења ратишта, нема ескалације борби и нема провокација било које стране.
  • Обе стране (Кина и Бразил) верују да су дијалог и преговори једино одрживо решење за кризу у Украјини. Сви релевантни актери морају створити услове за наставак директног дијалога и промовисати деескалацију ситуације док се не постигне глобални прекид ватре. Бразил и Кина подржавају међународну мировну конференцију у правом тренутку (у будућности), признату и од Русије и Украјине, уз равноправно учешће свих релевантних страна, као и поштену дискусију о свим плановима за постизање мира.
  • Потребни су напори да се повећа хуманитарна помоћ у релевантним областима и спречи хуманитарна криза већих размера. Напади на цивиле или цивилне објекте морају се избећи, а цивилно становништво, укључујући жене, децу и ратне заробљенике, мора бити заштићено. Обе стране (Бразил и Кина) подржавају размену ратних заробљеника између земаља укључених у сукоб.
  • Употреба оружја за масовно уништење, посебно нуклеарног, хемијског и биолошког оружја, мора бити одбачена. Морају се уложити сви могући напори да се спречи нуклеарно ширење и избегне нуклеарна криза.
  • Напади на нуклеарне електране или друга мирна нуклеарна постројења морају бити одбачени. Све стране морају поштовати међународно право, укључујући Конвенцију о нуклеарној безбедности, и одлучно спречити нуклеарне несреће које је проузроковао човек.
  • Треба избегавати поделу света на изоловане политичке или економске групе. Две стране (Кина и Бразил) позивају на нове напоре за јачање међународне сарадње у области енергетике, валуте, финансија, трговине, безбедности хране и безбедности критичне инфраструктуре, укључујући нафтоводе и гасоводе, подморске оптичке каблове, електричне и енергетске објекте, као и оптичке мреже, у циљу заштите стабилности глобалних индустријских и ланаца снабдевања.

Две стране (Кина и Бразил) позивају чланове међународне заједнице да подрже горе поменуте заједничке тачке и одиграју конструктивну заједничку улогу у деескалацији ситуације и промовисању мировних преговора.

Консензус између две земље, обе чланице организације БРИKС, долази недељу дана након што је руски председник Владимир Путин отпутовао у

Пекинг да се састане са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Такође, кинеско-бразилска визија првих корака у решавању кризе у Украјини, појављује се око три недеље пре “међународне мировне конференције у Швајцарској”, које су лидери Запада заказали себи за 15-16. јун, а у којој не учествује једна од две сукобљене стране, Русија.

Сходно томе, иако је кинеско-бразилски предлог написан уравнотежено, он засигурно неће представљати формулу мира, већ евентуално може допринети спорадичном неслагању међу учесницима “Међународне мировне конференције” у Швајцарској 15-16. јуна. 2024. године.

Подсетимо, Пекинг је још пре више од годину дана представио свој документ од 12 тачака за решавање украјинског сукоба, нудећи опште принципе за окончање рата такође без улажења у детаље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име