Повезаност мајки и њихове деце је изузетно јака, али за поједине врсте конекције чак ни научници немају објашњења. Интуиција је једна од њих.

Истраживања интуитивног осећаја који се код мајки развија када је реч о њиховој деци су изузетно ретка, али постоје. Међутим, њихово тумачење је веома захтевно, будући да је једини начин за добијање улазних података – субјективни осећај родитеља. Поједини психолози се ипак чврсто држе теорије да је мајчинска интуиција реалан осећај, али много комплексан, те га чак ни наука у потпуности није нашла одговор.

У основи мајчинске интуиције је теорија повезаности

Корен мајчинске интуиције могао би, по мишљењу психолога, бити у такозваној теорији повезаности, коју је први пут идентификовао и описао британски психолог Џон Боулби. Научник је ову појаву објаснио на веома једноставан и логичан начин: деца се рађају са потребом да буду повезана са онима који о њима брину (родитељима), при чему се та конекција кроз одрастање реплицира у већој или мањој мери и у односима са другим људима.

Са родитељима се та веза готово никада ни не прекине, јер су родитељи ти који је негују чак и када дете потпуно одрасте. Путем тих „невидљивих нити“ мајке су, чак и када су на удаљености, на посебан начин везане за своју децу.

„Овај интуитивни осећај почиње да се развија јако рано, а уколико се негује, може постати изузетно јак, па чак и непогрешив“, објаснила је лиценцирани терапеут Мајра Мендез у интервјуу за портал Јаху Лајв.

Мајке су изузетно осетљиве на промене код своје деце

Већ од првих дана мајчинства, новопечене мајке могу да разазнају различите типове плача својих малишана, док разлике у „кмечању“ друге деце њиховом уху могу бити потпуно нечујне. „Оне знају када дете плаче јер је гладно, када плаче јер је потребно променити пелену, а када је у питању плач проузрокован неком врстом бола“, наводи психолог Ернесто Лира де ла Роса. Већ тада оне почињу да верују својој интуицији и креирају ту везу са децом.

Постоји још једна теорија која (макар делимично) објашњава постојање мајчинске интуиције, а у њеној основи лежи генетика. „Током трудноће мајка доживљава низ хормонских промена, а део њеног ДНК уткан је у бебу која се налази у њеном стомаку“, појашњава Лира де ла Роса. „Тако да није искључено да је интуиција сасвим легитиман осећај који се развија месецима пре него што дете уопште и дође на свет“. Ипак, ни једна теорија нема довољно доказа да би постала општеприхваћена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име