Нешто више од три мјесеца остало је до локалних избора у БиХ, а политичке странке се понашају и раде на терену као да ће они бити одржани већ сутра, док су нагомилани проблеми грађана пали у сјенку.

У прилог томе свједочи и податак да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ већ има пуне руке посла због кампање прије кампање, па су тако поједини поступци већ покренути, а било је и казни.

Рецимо, у фокусу јавности је већ данима спот „Снага народа“, истоимене странке коју води Рамо Исак, федерални министар унутрашњих послова, а којим се ЦИК већ бави.

Тако је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК БиХ, затражила да се у предмету који ЦИК води због тог спота, осим вођења пријевремене изборне кампање и злоупотребе јавних ресурса, испита и да ли је било говора мржње, те да се и о томе достави извјештај.

Додала је да коришћење таквих садржаја пар мјесеци прије избора апсолутно није прихватљиво.

„Уколико то прође потпуно некажњено, можемо очекивати да сви представници политичких странака снимају неке спотове са војним униформама, да се ту појављују нека лица из ратног периода, мислим да је то апсолутно неприхватљиво“, казала је она.

Тај спот је, дакле, већ узбуркао духове, али се и, уопштено посматрано, реторика политичара из дана у дан заоштрава.

Политиколог Мирко Матић истиче да у уређеним демократијама кампања започиње одмах након избора, тј. не чека се пар мјесеци пред наредне изборе да би се нешто радило.

„Сваки потез који влада или опозиција ураде су дио кампање, а у предизборном периоду се само сумира шта је учињено у претходном мандату, истичу се своје предности, као и мане опонената“, рекао је Матић за „Независне новине“.

Код нас то, како додаје Матић, углавном није тако.

„Теме које су популарне, вађење прљавог веша и аргументи ад хоминем постају наша свакодневица до наредних избора и фокус свих је на самом чину избора, а не на рјешавању озбиљних тема и међупартијској сарадњи“, наглашава Матић.

Сада, како додаје, улазимо у фазу бруталне борбе за гласове, у којој је све „дозвољено“.

„Ова фаза је већ почела, већ видимо како локални функционери, па и читави одбори, прелазе из једног табора у други, а прави театар апсурда нас тек очекује у наредним мјесецима. Једно је сасвим сигурно: проћи ће и ови избори, освануће 7. октобар, проблеми са којима се суочавамо ће остати, а ми ћемо изгубити пар мјесеци које смо могли употријебити за рјешавање правих проблема“, истиче Матић.

Николина Лозо, политиколог, каже да је политичка битка почела и прије званичног расписивања избора у мају ове године.

„Ствара се осјећај да смо ми стално и изборној кампањи посматрајући реторику политичара. Наравно, у већим градовима борба за сваки глас је интензивнија јер видимо да не постоји ни јединство у владајућој коалицији, али ни у опозицији. Очекујем веома узбудљиву кампању, али сматрам да се теме и реторика, као ни у претходним изборним циклусима, неће мијењати. Очекујем посебно занимљиву кампању у Требињу, Бањалуци и Бијељини“, рекла је Лозо за „Независне новине“.

Новинарка из Бањалуке Маријана Миљић Бјеловук истиче да се предизборна кампања у БиХ не завршава окончањем избора, већ константно траје.

„Све што раде политичари, раде да би то видјела јавност. Ријетке су оне одлуке и потези које су рјешење тоне домаћих проблема. Политичари, ако се нису усликали, као да нису нигдје ни били. Затрпавају нас тоном својих фотографија које су небитне јавности. Казне ЦИК-а требало би да буду много ригорозније, јер шта је њима пар хиљада марака. Ништа“, истакла је Миљић Бјеловукова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име