Пјесник Новица Телебак из Требиња добитник је Видовданске повеље за укупно књижевно стваралаштво, а Драган Величковић из Лесковца књижевне награде „Владимир Настић“, које су уручене данас на „Видовданским књижевним сусретима“ на Сокоцу.

Умјесто Телебака, који није био у могућности да дође на Соколац, Видовданску повељу је преузео његов пријатељ.

Телебак је у телефонској изјави Срни рекао да му је најдража награда коју је добио у Русији у конкуренцији 294 књиге из цијеле Европе, али да му је и Видовданска повеља једна од највећих које је добио.

„Сама помисао на Видовдан је светост и моја и сваког другог човјека и према Богу одужење“, истакао је Телебак.

Он каже да је, након рањавања у рату и четворогодишњег лијечења, стваралачки рад наставио у Требињу, гдје је као уредник издавачке дјелатности у Књижевној заједници „Јован Дучић“ уредио више од 100 књига, приредио књигу о Алекси Шантићу, припремио за штампу књигу „Страдање херцеговачког народа“, а заступљен је у више заједничких књига и антологија.

Објавио је 10 књига поезије и добитник је награда „Песнички крчак“, „Мокрањчева награда“, „Дучићева лира“, „Друштво писаца Русије“, „Пелагићев рунолист“ и других.

Добитник награде „Владимир Настић“ Драган Величковић рекао је Срни да је био затечен одлуком жирија да његову књигу „Кумова слама“ прогласи за најбољу објављену у 2023. години.

„Имам више награда, али највреднија ми је награда `Владимир Настић` и част ми је што сам добитник те награде“, изјавио је Величковић.

Он је подсјетио да је добитник и књижевне награде „Извор“ Представништва Српске у Србији и часописа „Жрнов“.

Величковић каже да пише мало специфичну поезију класичним везаним стихом са примјесама модерног, о свему што га окружује и душу му такне.

До сада је објавио књиге пјесама „Шта све стане у једну љубав“, „На хлебу и води“ и „У ходу ме уходе“.

„Видовданске књижевне сусрете“ отворио је начелник општине Соколац Милован Бјелица који је говорио о „Новом Зејтинлику“ и улози општине Соколац у стварању Српске, те нагласио да у овој локалној заједници у срцу Романије никада не заборављају своје претке и вриједности од Косовског боја до данас.

Он је подсјетио да је овај плато проглашен „Романијским Косовом“ на Видовдан 1994. године у присуству Његове светости патријарха српског Павла и већег броја архијереја Српске православне цркве.

На поетском помену на „Новом Зејтинлику“ своје родољубиве стихове читали су пјесници Миланко Боровчанин Ромсок, Аћим Тодоровић, Радислав Ћивша, Бранислав Илић, Марко Миловановић, Драган Величковић, Милутин Савчић, Маријана Петронић, Бојана Марковић, Драгица Грбић и Недељко Жугић, а на свечаности уручења награда њима су се у читању стихова придружили Видосава Пустивук, Милада Капетановић, Дејан Спасојевић и дјевојчица Ена Вуковић.

Учесници књижевних сусрета посјетили су данас и манастир Свете Тројице у Озерковићима.

Предсједник жирија за избор награда на овим књижевним сусретима био је Аћим Тодоровић, који је и потпредсједник Удружења књижевника Српске.

Предсједник Подружнице Удружења књижевника Републике Српске Источно Сарајево Недељко Жугић рекао је Срни да су „Видовдански књижевни сусрети“, чији је један од зачетника, покренути као пјеснички, на Видовдан 1993. године на Сокоцу и да су прва књижевна манифестација у Републици Српској, те да је са ових сусрета штампана књига „Ратников рефрен“ аутора Радислава Ћивше.

Он је захвалио начелнику општине Соколац и Министарству спољних послова Србије који су помогли одржавање 31. „Видовданских пјесничких сусрета“, те соколачкој Установи за културу „Перо Косорић“ која је била суорганизатор ове манифестације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име