1098 – Крсташи су у Првом крсташком рату победили Турке у бици код Антиохије.

1389 – У бици на Косову пољу Турци су победили српску војску и обезбедили даљи продор на Балкан. Србија је потом постала турска вазална држава, а њено освајање завршено је 1459. када су Турци заузели утврђени град Смедерево.

1491 – Рођен је енглески краљ Хенри VIII (Хенрy), који је током владавине (од 1509) проширио власт на Велс, Шкотску и Ирску. Сукобио се са папом који није хтео да поништи његов брак са једном од шест жена и прогласио се за поглавара новоосноване Англиканске цркве (1534).

1577 – Рођен је фламански сликар Петер Паул Рубенс. Његове велике композиције сматрају се највећим дометом фламанског барокног сликарства и аутентичним изразом барокног духа („Последњи суд“, „Венера“, „Парисов суд“, „Отмица Леукипових кћерки“).

1629 – Миром у Алеу окончана је побуна хугенота (протестаната) у Француској, али тиме нису окончани њихови прогони, који су имали врхунац у „Вартоломејској ноћи“ 1572. када је по наређењу Катарине Медичи убијено преко 20.000 њихових присталица. Пуну равноправност са католицима они су стекли тек након Француске револуције.

1712 – У Женеви је рођен француски филозоф Жан-Жак Русо (Јеан Јацqуес Роуссеау), чије је дело утицало на Француску револуцију и на европску књижевност и филозофију XВИИИ и XИX века („Емил – или о васпитању“, „Расправа о пореклу и основама неједнакости међу људима“, „Писмо Даламберу“, „Исповести“).

1867 – Рођен је италијански писац Луиђи Пирандело (Луиги Пиранделло), добитник Нобелове награде за књижевност 1934, један од најзачајнијих драмских писаца 20. века („Шест лица траже писца“, „Ђакомино“, „Хенрик ИВ“).

1873 – Рођен је француски хирург и биолог Алексис Карел (Алеxис Царрел), чије је дело имало значајну улогу у развоју метода трансплантације ткива. Добитник је Нобелове награде за медицину 1912.

1902 – САД су купиле од Француске за 40 милиона долара концесију за градњу Панамског канала.

1914 – Припадник организације „Млада Босна“ Гаврило Принцип убио је у Сарајеву аустроугарског надвојводу, престолонаследника Франца Фердинанда (Франз) и његову жену Софију. То је била варница за почетак Првог светског рата.

1919 – Потписан је Версајски мировни уговор између Немачке и савезника којим је и формално завршен Први светски рат.

1921 – Донет је Устав Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Видовдански устав) којим је новонастала држава проглашена уставном, парламентарном и наследном монархијом са династијом Карађорђевић.

1948 – На састанку у Букурешту Комунистичка партија Југославије искључена је из Информационог бироа комунистичких партија (Информбиро). То је значило и формални раскид односа са земљама комунистичког блока. Блокада Југославије и кампања против југословенског руководства, које су уследиле, трајале су до 1955.

1950 – Американци су победили Енглезе са 1:0 на Светском фудбалском купу у Бразилу.

1950 – Пуштен је у саобраћај пут Београд-Загреб, дуг 400 километара, назван „Ауто пут братство-јединство“, у чијој су изградњи учествовале добровољне омладинске радне бригаде из свих крајева Југославије.

1956 – У пољском граду Познањ угушена је побуна радника уз велики број жртава. То је био један од првих израза кризе у источноевропским земљама после Стаљинове смрти.

1960 – Основан је Универзитет у Новом Саду.

1976 – Сејшелска острва у Индијском океану су после 160 година стекла независност од Велике Британије.

1977 – Умро је српски сликар Иван Табаковић, професор Академије примењених уметности у Београду, члан Српске академије наука и уметности, један од најзначајнијих представника српског модерног сликарства („Метаморфозе“, „Аутопортрет“).

1981 – У експлозији бомбе у седишту Исламске републиканске партије погинуле су 74 особе, међу којима и лидер партије и председник Врховног суда Ирана ајатолах Мохамед Хосеин Бехешти (Мохаммед Хошеин Бехесхти).

1989 – На Газиместану, на Косову обележена је 600-годишњица Косовске битке. Централни догађај на скупу, којем је присуствовало око милион људи, био је говор тадашњег председника Србије Слободана Милошевића којим је почео метеорски успон тог српског политичара.

1992 – У организацији опозиционог Демократског покрета Србије (ДЕПОС) у Београду је, испред зграде Скупштине СРЈ, почео Видовдански сабор. Учесници дотада највећег опозиционог скупа у Србији, који је трајао непрекидно осам дана, захтевали су оставку председника Србије Слободана Милошевића, распуштање Народне скупштине и формирање владе националног спаса.

1997 – Кубански и аргентински форензичари пронашли су шест костура у близини боливијског града Валгранда. Касније је утврђено да су међу њима и остаци легендарног вође гериле Ернеста Че Геваре.

2001 – Бивши председник СР Југославије Слободан Милошвић изручен је Међународном суду за ратне злочине у Хагу, као први шеф државе који је предат међународном суду. Милошевић је 27. маја 1999. оптужен за злочине против човечности, кршење закона и правила рата и геноцид током ратова у Хрватској 1991-92. и БиХ 1992-95. и на Косову 1999.

2001 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Џек Лемон (Јацк Леммон), један од најпопуларнијих америчких комичара, добитник два Оскара и награде за животно дело (1988) Америчког института за филм („Апартман“, „Спасите тигра“, „Неки то воле вруће“).

2003 – Мексико је изручио Шпанији бившег аргентинског поморског официра Рикарда Мигуела Каваља (Цавалло), оптуженог за геноцид и тероризам током „прљавог рата“ који је вођен у време владавине војне хунте у периоду 1976-1983. године против опонената, а у коме је око 30.000 људи убијено или нестало.

2004 – САД су предале власт Ирачанима, два дана пре рока и седам месеци пре избора, након чега су лидери привремених ирачких власти положили заклетву.

2006 – Црна Гора је постала 192. држава чланица Уједињених нација.

2009 – У Албанији су одржани општи избори на којима је победила владајућа Демократска партија Саљија Берише. Опозиција никада није признала резултате, оптужујући Беришу за крађу на изборима.

2010 – Премијерка Исланда Јохана Сигурдардотир склопила је брак са списатељицом Јонином Леосдотир, након што је у тој земљи усвојен закону о легализацији хомосексуалних бракова.

2011 – Францускиња Кристин Лагард изабрана је за генералну директорку Међународног монетарног фонда (ММФ) након оставке Доминика Строс-Кана, као прва жена на челу те важне међународне институције.

2012 – Председник Србије Томислав Николић поверио је мандат за формирање владе лидеру коалиције окупљење око Социјалистичке партије Србије Ивици Дачићу.

2013 – Шефови држава или влада Европске уније (ЕУ) одлучили да започну преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова. Споразум потписује ЕУ, а не земље чланице, будући да пет земаља ЕУ није признало независност Косова.

2013 – Европски савет је одлучио да се отворе приступни преговори са Србијом.

2014 – Соул певач и текстописац Боби Вомак, аутор хитова многих музичара 20. века, умро је у 71. години. Његове песме су и „Ит’с Алл Овер Ноw“, коју су изводили Ролингстонси, као и „Лоокин’ фор Лове“.

2016 – У самоубилачком терористичком нападу на међународном терминалу аеродрома „Ататурк“ у Истанбулу погинула је 41 особа и повређено 239.