Председник Србије Александар Вучић говорио је о посети Бриселу гостујући у Националном дневнику на ТВ Пинк

– Хтели су признање Косова, знао сам да нису спремни за разговор. Они су желели де јуре признање, то је оно што су тражили, нису хтели да разговарају. Ми смо хтели да разговарамо о сваком споразуму, како да решимо проблеме. Они за то нису спремни и такве ствари их не интересују – рекао је Вучић.

Он је подсетио на то да на хапшње Срба на КиМ нико више не реагује.

– Данас Србе хапсе како стигну. Курти не жели да формира ЗСО и то је јасно. Важно је да сачувамо мир и присебност – нагласио је он.

– Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничег новог нити ће бити. Важно је да сачувамо мир, присебност и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даље јачање Србије у свакој сфери – рекао је Вучић, истичући да не верује да ће у скоријем времену бити могућности за нормалан дијалог са Приштином. Ја само хоћу народу Србије да кажем да нећемо мењати политику Србије. Неко ће вам рећи да је будућност на Истоку јер Сунце тамо излази, неко да је на западу јер носимо њихове фармерке, патике. Ми нећемо да служимо њима, већ свом народу. Само погледајте семафор и погелдајте резултате, па да видимо да ли сам ја у праву или је неко други у праву.

На вест да је Шпанија показала принципијално став о тзв. Косову када је у питању иницијатива каже:

– Очекивана одлука. Хвала шпанским пријатељима. Показали су да су пријатељи Међународног јавног права.

Говорећи о економији, Вучић је изнео лепе вести.

– Ми ћемо пре краја године добити инвестициони рејтинг. Када смо ми то у Србији имали. Обишао сам и данас градилиште Експо, тамо људи вредно раде. Ово што радимо јесте за историју.

Сукоби у свету

– Ово што сада радимо, то буквално јесте за историју. За разлику од свих других, иако ми пријатељи државници кажу да нисам добро сагледао ствари, и бићу најсрећнији на свету ако је тако, али када поређате чињенице, када разговарам са партнерима са Запада, и још ме убеђују у то да не могу да изгубе, уколико не буду победили Путина, изгубиће доминацију Запада у наредних 100 година. Тачка 2, Путин ће да настави, по њиховом уверењу, да осваја по Европи. Тачка 3, све елите су изгубљене ако Запад буде поражен. Ја кажем, стварно? Јесте ли ви то поређали с друге стране? Нису се ставили у Путинове ципеле, шта се с њим дешава ако изгуби? Свакако не би остао жив, породица такође, али то по страни, много су већи интереси. Не би Русија постојала ако би изгубили! – каже Вучић.

– Јасно је да ће доћи до даљих и већих проблема. Биће много већи и много тежи сукоб него данас и полако се томе приближавамо. Морамо да се боримо да сачувамо мир. Водим се логиком гвоздених детерминизама.

Како каже, када се то сагледа, разумете обе позиције.

Ниједну не можете да опепелите. Јасно вам је да ће доћи до ескалације. Морате да будете ћорави да то не видите. Биће много већих сукоба – сматра Вучић.

Морамо да се спремимо да чувамо мир, да радимо, да градимо, да чувамо паре и зато сам молио министре.

– Ми ћемо цело лето вредно да радимо, напорно да радимо како би се припремили све. Да обезбедимо довољно горива, довољно воде, довољно струје. Молим људе да разумеју државу. Не можемо да имамо плате као у Немачкој, али смањујемо разлику. И сваке године да тако радимо, та разлика ће бити мања. Мерићемо је у годинама, прво двоцифреним, а затим једноцифреним.

Напади на породицу

– Молим их да нападају мене, али не вреди, они ће увек да нападају децу – рекао је Вучић.

– Мој посао је да трпим њихове будалаштине, само их молим да избаце мог сина, он ће бити моје дете и са 25 и са 35 година. Увек ће бити моје дете. Као што мојој мајци можете да кажете шта хоћете, она се труди да покаже да подједнако воли оба своја детета, ја их само молим да нападају мене. Наравно, они ће сада још више да нападају моју децу. Било ми је симпатично када је један политичар изашао плачући, каже, нападају му децу, моја деца не воле да чују да сам лопов – подсетио је Вучић.

Видовдан

– За Видовдан ће премијер Вучевић ићи у Крушевац, а ја ћу да нешто посетим без камере и да покажем да у томе видим будућност и у раду, напретку, економском развитку Србије. Видовдан је за нас посебан дан, и због свега што се на Видовдан догађало, од Газиместана до сарајевског атентата који је починио јунак Гаврило Принцип. Међутим, дешавале су се и трагичне ствари, а једна од њих је испоручивање председника Србије Слободана Милошевића Хашком трибуналу. Ту срамоту Србија неће још дуго година моћи да спере са лица. Имамо право да служимо само свом народу и само својим грађанима. Кад год мислите да ће вас наградити због служења туђим интересима, сетите се где су завршили они који су се понашали тако – рекао је председник Србије.

Европско првенство

– Нећу да уђем у клуб оних који ће да пљују по Драгану Стојковићу и Драгану Џајићу, то су легенде српског фудбала. Очекујем промене у фудбалу и рукомету. Очекујем озбиљан разговор зато што нико више у Србији неће да се задовољава 17. или 21. местом у Европи ни у чему. Неће Срби да буду 17. или 21. у Европи у било чему.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име