Шпански парламент одбацио је данас иницијативу појединих каталонских странака да Шпанија призна Косово и Метохију. Иницијатива је одбачена са 293 гласа „против”, 27 уздржаних гласова, и 25 гласова „за”.

Предлог да се та иницијатива нађе на дневном реду данашњег заседања, дала је каталонска сепаратистичка странка Јунтас чији је посланик Едуард Пујол Бонел у уторак, приликом образлагања предлога рекао да је КиМ „правна држава” и да је одлуку о проглашењу независности признао Хашки суд. Њега су тада подржале баскијске и друге каталонске странке, које се иначе залажу за отцепљење Баскије, односно Каталоније од Шпаније.

Усвајању иницијативе тада су се оштро успротивиле конзервативне странке ВоX, Народна партија (ПП) и Социјалистичка партија Галиције. Карлос Флорес Хуберијас из странке ВОX навео је тада да постоји много разлога зашто Шпанија то не би требало да уради и навео да став Шпаније поштују друге земље, да Шпанију нико не тера да то уради, да признавање нечије територије као државе, друге државе доносе на основу својих националних интереса.

Он је подсетио и на међународно право и резолуцију Савета безбедности Уједињених нација 1244 која је потврдила посвећеност држава чланица Уједињених нација суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава у региону, преноси Танјуг.

„И ниједна каснија резолуција, а још мање обмањујућа резолуција Међународног суда правде од 22. јула 2010, која је игнорисала било какву анализу о томе да ли је међународно право Косову дало позитивно право да једнострано прогласи своју независност, не доводи до супротног”, рекао је посланик Воx-а.

Рикардо Тарно Бланко из Народне партије рекао је да је захтев да се призна КиМ једна од најпонављанијих мантри каталонских сепаратиста и нагласио да Каталонија нема никакву сличност са КиМ јер ту није дошло до протеривања 700.000 грађана, убијања грађана нити војне окупације. Додао је и да се за НП ништа није променило по питању међународног права и политичке ситуације да се призна независност тзв. Косова.

„Не признајемо једнострано проглашење независности из 2008. Исто тако, верујемо да морамо да наставимо, заједно, да унапређујемо мир и стабилност на Балкану”, закључио је он.

Обдулија Табоадела Алварез из Социјалистичке партије Галиције (ГС) рекла је да Шпанија остаје чврста у свом ставу да не призна КиМ, али да већ дуго ради на преговорима за решење сукоба унутар међународне заједнице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име