1847 – Ослободјени црни робови из Америке су у Африци ;прогласили независну републику Либерију, коју су САД признале на исти дан 1862. године.

1867 – Американац Лисјен Смит (Луциен Смитх) из Охаја патентирао је бодљикаву жицу.

1872 – Језуити су избачени из Немачке, 99 година пошто је папа Клемент XИВ укинуо тај римокатолички ред.

1876 – У бици код Литл Биг Хорна, индијанско племе Сијукса је, под командом поглавице „Лудог Коња“, победило јединицу Седме коњичке дивизије генерала Џорџа Армстронга Кастера (Георге, Цустер) који је је погинуо заједно са 264 војника своје јединице.

1900 – Родјен је британски адмирал Луј Маунтбатен (Лоуис Моунтбаттен), први лорд Адмиралитета (1954) и последњи вицекраљ Индије (1947-48).

1920 – У Вуковару је завршен Други конгрес Социјалистичке радничке партије Југославије, на којем су донети нови програм и статут, а назив партије је измењен у Комунистичка партија Југославије.

1925 – У Ужице је стигао први воз, назван „Ћира“. Престао је да саобраћа 1974, када је укинута пруга уског колосека.

1938 – Даглас Хајд (Доуглас Хyде) је проглашен за првог председника Ирске Републике.

1942 – Британско Ратно ваздухопловство је у Другом светском рату засуло бомбама немачки град Бремен, важну поморску и подморничку луку.

1950 – Нападом севернокорејских трупа на Републику Кореју (Јужну Кореју) почео је Корејски рат.

1959 – СССР је предложио успостављање денуклеаризоване зоне на Балканском полуострву и у Јадранском мору.

1963 – Премијер јужне конгоанске провинције Катанге, Моиз Чомбе (Моисе Тсхомбе) приморан је да поднесе оставку.

1966 – Југославија и Ватикан су обновили дипломатске односе.

1975 – Председница Владе Индије, Индира Ганди (Гандхи) прогласила је ванредно стање да би зауставила кампању за њено повлачење са власти. Ухапшени су лидери опозиције, синдиката и интелектуалци.

1975 – Мозамбик је, после 477 година, стекао независност од Португалије, а први председник постао је Самора Машел (Мацхел), лидер Фронта за ослобођење Мозамбика (Фрелимо).

1988 – У Луксембургу је потписана Декларација о успостављању званичних односа Европске заједнице и совјетског Савета за узајамну економску помоћ (СЕВ).

1991 – Последње совјетске јединице напустиле су Чехословачку, 23 године после војне интервенције Варшавског пакта којом је прекинута реформистичка политика Александра Дубчека (Алеxандер Дубцек).

1991 – Словенија и Хрватска прогласиле су независност од југословенске федерације. То је појачало напетост унутар федералне државе, која је у наредним месецима ескалирала у рат у Хрватској и у Босни и Херцеговини.

1993 – Ким Кембл (Цампбелл) постала је прва премијерка Канаде.

1995 – Шеик Хамад бин Калифа Ал Тани (Кхалифа, Тхани) државним ударом је збацио с власти свог оца, шеика Калифу, емира Катара.

1996 – У експлозији камиона-бомбе у насељу америчке војске код града Дахрана у Саудијској Арабији, погинуло је 19 Американаца и рањено још 400 људи. За напад су оптужени припадници саудијске милитаристичке групе Хезболаха.

1997 – Умро је француски океанограф Жак Ив Кусто (Јацqуес-Yвес Цоустеау). Конструисао је ронилачки апарат „водена плућа“ (Аqуалунг) и филмску камеру за подводно снимање. Добитник је три Оскара, а за филм „Свет тишине“, који је снимио с француским режисером Лујом Малом (Лоуис Малле), добио је „Златну палму“ на фестивалу у Кану 1956.

1999 – САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би омогућиле хапшење ратних лидера босанских Срба и председника СР Југославије Слободана Милошевића, оптужених за ратне злочине.

2001 – У Албанији је владајућа Социјалистичка партија прогласила победу на парламентарним изборима, упркос нередима који су за последицу имали затварање 15 изборних јединица.

2001 – Индонежански председник Абдурахман Вахид (Абдуррахман Wахид) допутовао је у званичну посету Аустралији, прву после 26 година, чиме је започела нова ера у односима тих двеју земаља.

2003 – САД су замрзле финансијску имовину 55 бивших званичника Ирака, укључујући и председника Садама Хусеина.

2005 – На председничким изборима у Ирану победио је ултраконзервативни градоначелник Техерана Махмуд Ахмадинеџад.

2008 – Британска краљица Елизабета ИИ је Роберту Мугабеу одузела витешку титулу додељену 14 година раније, јер је његов режим кршио људска права и подривао демократске процесе у Зимбабвеу. У првом кругу председничких избора у Зимбабвеу је победио Покрет за демократске промене, а потом су полиција и снаге безбедности под контролом Мугабеа почеле суров обрачун с присталицама опозиције, у којем је убијено 35 људи, док је 3.000 брутално пребијано.

2009 – Умрла је америчка глумица Фара Фосет (Фаррах Фаwцетт), поп икона 1970-их и звезда серије „Чарлијеви андјели“.

2009 – Умро је Мајкл Џексон (50), светска поп звезда. Каријеру је почео као дете с браћом у групи Џексон 5, соло каријеру албумом „Гот То Бе Тхере“, а највећи музички искорак је направио албумом „Тхриллер“ (1982.) Два пута је увршћен у „Хол славних рокенрола“, добио је 13 награда Греми, на првом месту Билбордове листе био је више пута од било којег другог мушког изводјача у историји. Милионе долара је дао у хуманитарне сврхе.

2013 – Европска Унија је за четири месеца одложила нови круг приступних преговора с Турском због односа Анкаре према антивладиним демонстрацијама. Турска је приступне преговоре са ЕУ почела 2005. године.

2015 – Амнести интернешенел (Амнестy Интернатионал – АИ) су упозориле на пораст броја избеглица које стижу до грчких острва у Егејском мору и апеловала на шефове држава и влада Европе да се више ангажују на решавању светске избегличке кризе.