Соколац жели да заокружи и максимално модернизује свој спортски центар те да тиме добије једну додатну привредну, туристичку, спортско-рекреативну и урбану вриједност.

У циљу што бољег искориштења природних потенцијала за развој спортског туризма за који општина Соколац има велике идеје и планове, огроман искорак напријед је изградња затвореног базена у оквиру Спортско-рекреативног центра „Бара“, чије идејно рјешење је недавно урадио реномирани пројектни студио који годинама сарађује са Општином Соколац.

 

„На задатој локацији у оквиру развојног програма Општине Соколац планирана је изградња затвореног базена укупне бруто површине цца 3000 м2. Сам објекат је планиран као нови спортски центар како за грађане Сокоца, тако и спортисте и рекреативце читаве регије. У смислу самих садржаја, постоје три одвојене зоне, на подруму, приземљу и првом спрату, чија се комуникација остварује путем степеништа недалеко од улазног хола. Предрачунска инвестициона вриједност објекта је око 8.000.000 КМ. Са базеном димензија 25×12 м и пратећим трибинама и техничким просторијама, овакав објекат испуњава све услове за одржавање спортских такмичења високог нивоа. У смислу развоја источног дијела Републике Српске, овај пројекат се може поставити као приоритетан, из разлога што ће омогућити квалитетне услове за здравствено културолошки развој младих ове регије“ – навели су у презентацији идејног рјешења из пројектног студиа.

Према плану, базен ће се налазити на парцели у општинском власништву између стадиона и спортске дворане у улици 9. јануара.

„Подршка за изградњу долази од њемачко-аустријске компаније, која гради соларну електрану „Соколац 100 МW“. Пракса је да тамо гдје граде и раде, ураде један јавни објекат као поклон заједници у којој послују. Сигуран сам да подршка за реализацију једног оваквог пројекта неће изостати ни од Владе Републике Србије и Владе Републике Српске“ истакао је за портал „Соколац-срце Романије“ начелник општине Милован Бјелица.

Првобитна идеја из Стратегије развоја општине Соколац 2020-2030 да се граде отворени базени је уважавајући поднебље и климу коригована у корист једног пројекта са знатно нижим трошковима одржавања и амортизације усљед временских прилика.

„Будући да је спортски и рекреациони туризам наше опредјељење за године које су пред нама, затворени базен даје широк спектар могућности, од организације пливачких митинга, припреме пливача и ватерполо клубова, до развоја водених спортова у овом дијелу Српске. Изградања затвореног базена само је један од пројеката обухваћеним у програму „Соколац за нови вијек“ који ћемо представити овог љета“ – закључио је Бјелица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име