Минулу суботу, 22. јунски дан, житељи братуначког насеља Кравица, памтиће по занимљивој атлетској манифестацији – другој трци под називом „Drina Trail“ – трка „Млаква 159“, чији је организатор била породица Перић из Братунца. На стазама, дугим 11 и 20 километара, наступило је 74 такмичара – финишера.

У конкуренцији мушкараца најбољи је био Ђуро Борбељ (1 сат и 23 минута). Друго мјесто заузео је Иван Бубнов, а треће Ђорђе Јерковић.

У женској конкурецији прва кроз циљ је прошла Мина Косановић (1 час и 40 минута). Друга је била Ивана Живковић (1 сат и 49 минута), а трећа Снежана Илић ( 1 сат и 53 минута).

Соколачки атлетски ветеран Перо Мијатовић трчао је на најзахтјевнијој стази, која је пролазила кроз шумовити простор поред ријеке Дрине, са успонима и падовима, на 800 метара надморске висине. Мијатовић захваљује атлетичару Ивану Смиљанићу, са којом је дијелио воду и trail штапове. Скупа су ушли у циљ.

Учесници поменуте атлетске приредбе пратила је паклена врућина у Кравичкој котлини, што се одразило и на резултате. Само кондиционо најспремнији и они челичног организма могли су издржати до краја.

Награде најуспјешнијим такмичарима уручила је позната српска атлетичарка – Снежана Пајкић – Јоловић, бивша првакиња Европе.

Ово атлетско дружење дуго ће се памтити и по тексту који је прочитан на отварању манифестације. Текст преносимо у цјелини.

„Drina Trail“ или „Дринска стаза – брдско-планинска трка „Млаква 159“, подсјећају нас на жртве цивилног становништа села око Сребренице и Братунца у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату. Ријеч је о селима: Кравица, Скелани, Подравање, Магашићи, Јежестица, Шиљковићи, Оправдићи, Бањевићи и другим.

Добро наоружане муслиманске снаге из заштићене зоне Сребреница, 1993. године, изненада и подмукло, напале су Кравицу, једну од највећих мјесних заједница Републике Српске. Десило се то на најрадоснији хришћански празник – Дан Христовог рођења – Божић. Мјештани Кравице и осталих села били су затачени, без ичије помоћи. Старци, болесни, жене и дјеца сапас су потражили бјежећи према Дрини и Србији. Многи, због старости и болести, нису могли кренути у бјежанију. Остали су у својим кућама. Сви су на монструозан начин убијени, а њихова имовима опљачкана.

Данас у овом крају нема породице која није изгубила једног или више чланова. Велики број младих су напустили своје куће које су спаљене у божићном погрому. У кравичким селима данас живи веома мали број Срба, углавном старијих, који нису способни за самосталан живот.

Циљ ове атлетске манифестације је да се присјетимо крвавог Божића деведесет треће и наше страдале браће и сестара, које никад не смијемо заборавити. Они су на звјерски начин убијани само зато што припадају српском роду. Данас се сјећамо и јунака Кравице, који су дали живот у одбрани и стварању Републике Српске. Позивамо све младе, чији су коријени на овим просторима, да, свак на свој начин, допринесе ставарању услова за повратак на своја родна огњишта.

Учинимо све за мир, а страдање нашег становништа не смијемо препустити забораву.

Дринска стаза симболизује пут спаса, а трка „Млаква 159“ – пут повртатка“, стоји у тексту који је прочитан на отварању поменуте атлетске манифестације у Кравици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име