1501 – Португалски поморац Педро Кабрал (Цабрал) вратио се са путовања на којем је запосео подручје данашњег Бразила и назвао га Илха да Вера Круз. Прва насеља на том подручју Португалци су основали 1521. године.

1537 – На повратку у Шпанију умро је шпански истраживач Педро Мендоза. Био је вођа експедиције за истраживање Јужне Америке која је стигла до подручја Рио де ла Плата, а 1536. основао је насеље Буенос Ајрес.

1611 – Енглески истраживач Хенри Хадсон (Хенрy Худсон), познат по покушајима да открије морски пут из Европе у Азију преко Арктика, нестао је у Хадсоновом заливу где га је оставила побуњена посада брода „Дискавери“. Током истраживања Северног леденог океана открио је море и мореуз који су по њему добили називе.

1668 – Рођен је италијански филозоф, историчар и теоретичар права Ђовани Батиста Вико (Гиованни Баттиста Вицо), оснивач филозофије историје и претеча модерне естетике.

1757 – Британци су победом над француским савезником индијским гувернером (набоб) Бенгала код Пласеја учврстили своју власт у источној Индији.

1763 – На Мартинику је рођена Мари Жозеф Роз де ла Пагери (Марие-Јосепх-Росе де ла Пагерие), позната као Жозефина, кћерка морнаричког поручника и жена Наполеона Бонапарте (1796). Крунисана је за царицу 1804.

1785 – Турска војска скадарског везира Махмуд паше Бушатлије продрла је у Цетиње и по трећи пут срушила манастир, који је крајем 15. века саградио Иван Црнојевић. Манастир је 1786. обновио владика Петар И Петровић Његош.

1848 – Почео је „Јунски устанак“ париских радника због избацивања социјалиста из привремене владе и затварања „народних радионица“. Устанак је за три дана угушио генерал Луј Кавењак (Луис Цаваигнац).

1894 – Рођен је енглески краљ Едвард ВИИИ (Едwард). На престо је ступио 1936. и исте године абдицирао у корист брата Џорџа ВИ (Георге), да би могао да се ожени са Американком Волис Симпсон (Wаллис).

1945 – Јапански командант генерал Мицуру Ушиђима (Митсуру Усхијима) извршио је самоубиство након пораза јапанске војске на острву Окинава, где је вођена једна од најкрвавијих битака у Другом светском рату. Према званичним подацима током борби за Окинаву погинуло је 234.183 војника и цивила.

1947 – Конгрес САД усвојио је Тафт-Хартлијев закон, којим је ограничено право радника на штрајк. Шеф државе добио је право да на 80 дана суспендује сваку штрајкачку акцију коју оцени опасном за националну безбедност.

1956 – Пуковник Гамал Абдел Насер (Нассер) изабран је за председника Египта.

1960 – Патрис Лумумба (Патрице) постао је први председник владе нове независне државе Демокартске Републике Конго.

1970 – Јапански студенти сукобили су се у Токију с полицијом током великих демонстрација против продужења америчко-јапанског пакта о безбедности.

1985 – Изнад Атлантског океана је експлодирао авион „Боинг 747“ компаније „Ер Индија“. Погинуло је свих 329 путника и чланова посаде. За подметање бомбе у авион оптужени су Сики сепаратисти.

1993 – Нигеријски диктатор генерал Ибрахим Бабангида је поништио председничке изборе од 12. јуна и онемогућио повратак демократије.

1994 – Јужна Африка је, након једне деценије међународне изолације због политике апартхејда, поново заузела своје место у Генералној скупштини УН.

1995 – Умро је амерички микробиолог Џонас Едвард Салк (Јонас Едwард), који је 1954. пронашао вакцину против дечје парализе.

1996 – Умро је грчки државник и економиста Андреас Папандреу (Папандреоу), први социјалистички премијер Грчке (1981-89. и 1993-96), оснивач и лидер Свегрчког социјалистичког покрета (ПАСОК).

1998 – Умрла је америчка глумица ирског порекла Морин О Саливен (Мауреен О’ Сулливан) која се прославила као партнерка Џонија Вајсмилера (Јохннy Wеиссмуллер) улогом Џејн у филмовима о Тарзану.

1999 – Југословенски економисти из невладине Групе 17 проценили су да укупна економска штета после НАТО бомбардовања СР Југославије износи 29 милијарди и 608 милиона динара.

2001 – Влада СР Југославије усвојила је Уредбу о сарадњи са Међународним судом за ратне злочине у Хагу.

2003 – Америцчки Врховни суд подржао је акцију Универзитета у Мичигену да се фаворизују мањине које се пријављују на Правни факултет тог Универзитета. То је прва званична одлука која се тиче грађанских права у последњих 25 година.

2004 – Међународни кривични суд покренуо је прву званичну истрагу о ратним злочинима у Демократској Републици Конго од јула 2002. у провинцији Итури, где је у сукобима погинуло најмање 5.000 људи. Процењује се да је током десетогодишњег грађанског рата у Конгу страдало више милиона људи.

2005 – У Србији је ухапшен Мароканац Абделмаџид Бушар и изручен Шпанији, у којој је осумњичен за терористичке нападе у Мадриду 11. марта 2004. када је погинуло преко 190 особа.

2006 – Умро је телевизијски продуцент Арон Спеллинг (Аарон Спеллинг) чије су најпознатије серије „Беверли Хилс“, „Династија“, „Чарлијеви анђели“ и „Мелроуз плејс“.

2007 – Умро је Павле Угринов (Василије Поповић), књижевник, позоришни и ТВ редитељ, уредник и драматург. Објавио је више од 20 књига поезије и прозе, од којих је најпознатији роман „Задат живот“.

2012 – Председник Парагваја Фернандо Луго је одлуком парламента смењен, а његов импичмент је извео на улице велики број присталица које је полиција растерала воденим топовима. Лугоа је заменио потпредседник државе Фредерико Франко из Аутентичне радикалне либералне партије.

2013 – Умро је амерички блуз певач Боби Блу Бленд (83)(И’лл таке царе оф yоу, Турн он yоур лове лигхт, Цалл он ме, тхат’с тхе wаy лове ис).

2014 – Јапански произвођачи аутомобила Нисан, Хонда и Мазда саопштили су да повлаче неколико милиона својих возила због опасности од експлозије ваздушних безбедносних јастука. Из истог разлога нешто раније Тојота је повукла преко два милиона возила.

2016 – Присталице изласка Велике Британије из Европске уније победиле су на референдуму о чланству у Унији.

2016 – Авиокомпанија „Ер Србија“ успоставила је директне летове између Београда и Њујорка. Директан лет за САД који је обављао Југословенски аеротранспорт (ЈАТ) прекинут је 1992. године.