Сваки родитељ има жељу да заштити дијете од свега лошег и сваке могуће невоље која би могла да га задеси. Међутим, ем што то није могуће, ем што је то готово сигуран начин да постанете родитељ који превише штити своје дијете и не дозвољава му самом “ни да дише”.

Презаштићивање дјеце није добро јер им се тиме одузима могућност да праве грешке, да уче из својих искустава, а све то у одраслом добу може да им створи много проблема. Када се говори о презаштићивању дјеце, углавном се мисли на “хеликоптер родитеље” који “круже” над својим малишанима попут ове летјелице и мотре на сваки њихов корак.

Међутим, сада се све више говори и о родитељима косилицама, који заправо имају сличан стил родитељства попут хеликоптер родитеља, али “косилице” се још више мијешају у сваки корак свог дјетета и желе да му рашчисте пут на сваки могући начин.

Они имају искрену жељу да олакшају живот свом дјетету, заштите га од невоља, изазова, фрустрација, и углавном нису спремни на то да њихов малишан направи икакву грешку или да доживи неуспјех, пише nen.ru.

Само неке од негативних посљедица које то може да остави на дијете су пасивност, мањак мотивације, мањак независности, проблеми са проналажењем пријатеља, неспособност да преузму одговорност за своје поступке.

Дакле, родитељи косилице из љубави штите своју дјецу и одлучују о сваком њиховом кораку, али то није добро за њих. Да не бисте и сами постали такав родитељ, прочитајте по чему се то препознају родитељи косилице.

1. Бирају пријатеље дјетету

Наравно да родитељи брину о томе са киме се дијете дружи, али ако му дословно бирају пријатеље и одређују са ким може да се дружи, то је један од знакова да презаштићују дијете или иду ка томе.

2. Рјешавају његове конфликте

Уколико дијете дође у конфликт са неким својим вршњаком, “родитељи косилице” одмах ускачу да то ријеше, не дајући малишану шансу да се сам одбрани или преговара.

3. Увијек су на дјететовој страни

Чињеница је да родитељи треба да подржавају своју дјецу, али ако су на страни свог малишана и када се он понаша лоше према некоме, тиме га не уче да буде одговоран за своје ријечи и поступке.

4. Раде домаћи умјесто њега

Не само да “родитељи косилице” провјеравају домаћи свог дјетета или му помажу око нечега што му није јасно, они заправо раде домаћи задатак умјесто њега.

5. Захтијевају посебан третман

“Знам да су таква правила, али можда бисте могли да направите изузетак…”, кажу ови родитељи у жељи да дођу до нечег бољег за своје дијете у школи, позоришту, дому здравља… тако да њиховом малишану у сваком тренутку буде што је пријатније могуће.

Наравно, постоје ситуације када родитељи заиста треба да буду “косилице”, а то су ситуације које дијете још увијек не може да ријеши само, већ му је потребна помоћ. Јасно је и да ћете понекад утицати на круг пријатеља вашег дјетета, ако сматрате да, рецимо, њему није пријатно са неким вршњацима или да то није добро по његову безбједност.

Али, ако имате неодољиву жељу да учествујете у баш сваком кораку и тренутку свог дјетета на дневном нивоу, онда је можда вријеме да нешто промијените и постепено дате малишану више слободе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име