Фото: Курир

Остао је упамћен по бројним улогама, али и благој нарави. Легенда српског глумишта, Љубиша Самарџић је преминуо 8. септембра 2017. године после дуге и тешке болести.

Самарџић истиче важност интегритета и честитости. Бити човек не значи само постојати, већ и живети према одређеним принципима. Имати реч значи бити поуздан, доследан и одговоран, док бранити истину и правду значи стајати уз оно што је исправно, чак и када је то тешко или непопуларно.

Остале су упамћене, и дан данас се препричавају речи које је изговорио у једном интервјуу 2015. године. Када су га питали шта је то најважније у животу, овако им је одговорио:

“Бити човек. Онај који има реч. Који брани истину и правду. Сетите се да Библија почиње речима: “У почетку беше реч” “, рекао је он. И заиста, о овоме треба размишљати и водити се његовим речима.

У истом интервјуу осврнуо се и на свој живот и каријеру и рекао:

“Одрастао сам у честитој рударској породици, рано остао без оца, дивио се мајци, “тигрици”, која нас је извела на пут са мизерном рударском пензијом. А било нас је троје деце. Из таквог детињства схватио сам да сиротиња није најстрашнија ствар која може да се деси у животу.

Размишљајући о овим речима, можемо се водити њиховом поруком у свакодневном животу. Бити човек који држи до своје речи и брани истину и правду значи бити особа од поверења, особа која инспирише и даје пример другима. У времену када су лажи и неправде честе, овакав став може значити разлику између сукоба и хармоније, између хаоса и реда.

Како сам растао са свакодневним драмама крај рудника и када су злохудне сирене најављивале зло у јамама, био сам опчињен етиком, доброчинством и солидарношћу рудара и убрзо сам схватио смисао опстанка у животу. На велику срећу, убрзо сам срео своју супругу Миру, којој дугујем захваност за честитост, инстинкт и несвакидашњу интелигенцију.”

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име