Република Српска је, по свему судећи, нашла начин како да истиче грб Немањића и да интонира химну „Боже правде“.

Предсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, за идућу сједницу предложио је Нацрт закона о измјени Закона о употреби заставе гра и химне Српске.

Њиме се у постојећи закон додаје само један нови члан: „Заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Републике Српске могу се истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.“

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима односно знацима – застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно мјесто, ако овим законом другачије није одређено.

Ако се у Републици Српској изводи химна Републике Српске и друге стране химне и свечане пјесме, химна Републике Српске изводи се у редосљеду извођења прва, ако овим законом није друкчије одређено.

Разлозио за доношење закона

Разлог за подношење овог нацрта јесте омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

–На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, Осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима – пише у образложењу.

Подсјећамо, у тачки 30. Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа прописано је да „Свесрпски сабор потврђује да је химна Боже правде свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб.“

-Циљ ове допуне Закона је омогућавање да се застава, грб и химна Републике Србије користе у Републици Српској, а да не будемо оптужени за дискриминацију према другим конститутивним народима, Осталим и грађанима Републике Српске – наводи Стевандић.

Међутим, недостатак допуне односи се на могућност да и Хрвати и Бошњаци истичу своје заставе, грбове и изводе своје химне у Републици Српској, што сигурно неће бити добро прихваћено од грађана.

-Међутим, чим Бошњаци схвате шта се крије испод допуна Закона постоји могућност да ће покренути питање уставности пред Уставним судом БиХ због угрожавања суверенитета, политичке независности и међународног субјективитета БиХ – прича саговорник Српскаинфо.

Постојећа химна РС је Моја Република, а умјесто грба користи се амблем. Застава је тробојка која на себи нема двоглавог орла, као застава Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име