Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства трезора (ОФАЦ) ставио је на црну листу седам фирми из Босне и Херцеговине и још двије особе које, како наводе, обезбјеђују главне изворе прихода за предсједника Републике Српске (РС) Милорада Додика и његову породицу.

“Додик је искористио свој службени положај да акумулира лично богатство преко компанија повезаних са њим и Игором Додиком. На примјер, 2024. године Игор и Милорад Додик су вршили контролу над високим званичницима владе Босне и Херцеговине (БиХ) како би манипулисали нацртом државног буџета БиХ како би се уговор на државном нивоу могао додијелити Проинтер ИТСС д.о.о. Бањалучка Clan Infinity International Group—ентитет у мрежи—изван конкурентског процеса.

“Сједињене Државе осуђују Додикове континуиране напоре да наруши институције које су осигурале мир и стабилност за Босну и Херцеговину и регију. Наставићемо да разоткривамо преваре које Додику и његовој породици омогућавају да експлоатишу сопствени народ за личну корист”, рекао је подсекретар Трезора за тероризам и финансијску обавјештајну службу Брајан Е. Нелсон.

У образложењу се наводи: “Додик не само да пљачка грађане БиХ својим коруптивним понашањем, већ и угрожава њихову сигурност и сигурност кроз своје поновљене пријетње да ће наставити с отцјепљењем РС од БиХ. Додикова недавна објава званичне одлуке да предложи “раздвајање” РС од БиХ наставак је очигледно антидејтонских активности и угрожава мир и стабилност региона. Својом корупцијском и сецесионистичком реториком Додик наставља да подрива институције БиХ и обогаћује своју породицу на рачун народа, додатно ризикујући будућност БиХ у евроатлантским институцијама.”

Подсјећају да се Милорад Додик ставили поново на црну листу САД од 5. јанаура 2022. године јер се терети да је одговоран за или саучесник, или да је директно или индиректно учествовао у кршењу или дјело које је ометало или пријетило имплементацији, као и за коруптивне активности, али да се на листи налази од 2017. године.

Подсјећају да су прошле године на ову листу ставили и његову дјецу Игора и Горицу Додик.

Фирме повезане с породицом Додик на црној листи САД

На листи су:

ИНФИНИТY ИНТЕРНАТИОНАЛ ГРОУП Д.О.О. БАЊА ЛУКА

INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANjA LUKA D.O.O.
KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANjA LUKA
CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP

SIRIUS 2010 D.O.O. BANjA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.

“Додик је искористио свој службени положај да уговоре Владе РС усмјери на мрежу приватних компанија које он и Игор надгледају. Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну везу с компанијама ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре”, наводе ииз ОФАЦ-а.

Infinity International Group д.о.о. Бања Лука (Инфинитy) је холдинг компанија у БиХ која директно или индиректно посједује или је већински власник најмање пет других бх. компанија: Проинтер ИТСС д.о.о. Бања Лука Цлан Инфинитy Интернатионал Гроуп (Проинтер), Калдера Цомпанy Ел ПГП д.о.о. (Калдера), Инфинитy Медиа д.о.о. (Инфинитy Медиа), К-2 Аудио Сервицес Бања Лука д.о.о. (К-2), и Уна Wорлд Нетwорк д.о.о. (Уна).

Додатно, Сириус 2010 д.о.о. Бања Лука (Сириус) је компанија за информационе технологије (ИТ) која послује у оквиру мреже породице Додик. Уз Проинтера и Калдеру, Сириус је познат у БиХ по томе што је добио уносне владине уговоре. Проинтер и Сириус заједно пружају ИТ робу и услуге организацијама широм влада РС и БиХ, док Калдера првенствено послује у сектору инжењеринга.

Образложење

Чичић се стављају на листу јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Игора, особе чија су имовина и интереси у имовини блокирани. Из истог разлога стављене су компаније Проинтер, Калдера и Сириус.

Ђурић се ставља на листу зато што је материјално помогао, спонзорисао или пружио финансијску, материјалну или технолошку подршку, или робе или услуге Игору или за његову подршку.

Инфинитy се означава у складу са Е.О. 14033 јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Ђурића, особе чија су имовина и интереси у имовини блокирани на основу Е.О. 14033.

Инфинитy Медиа се одређује у складу са Е.О. 14033 због тога што је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Инфинитyја, особе чија су имовина и интереси у имовини блокирани у складу са Е.О. 14033.

К-2 и Уна одређују се према Е.О. 14033 јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Инфинитy Медиа, особе чија су имовина и интереси у имовини блокирани у складу са Е.О. 14033.

Улога Игора Додика

“За многе од ових субјеката, Игор је често укључен у пословне операције иза кулиса. На примјер, у априлу 2024. Сириусов тадашњи директор је дао оставку и Игор је био укључен у запошљавање замјене. Игор је на крају био одговоран за осигурање да свака компанија — укључујући Проинтер, Сириус и Калдера — изврши плаћања како би испунила своје финансијске обавезе. Осим тога, Игор је одобрио план за измирење дуга Калдере код локалне банке и након тога је кредит између Проинтера и Калдере одмах извршен. Игор је такође био укључен у организацију састанка на којем се разговарало о новим уговорима са својим сарадницима и генералним директором Проинтера.

С тим у вези, ова Додикова мрежа често реструктурира корпоративно власништво како би сакрила умијешаност породице у компаније и избјегла санкције. На примјер, Проинтер је преузео власништво над Алтернативном Телевизијом д.о.о. (АТВ) 2021., али је брзо пренио власништво на Инфинитy Медиа и К-2 након што је ОФАЦ одредио АТВ 5. јануара 2022. у складу са Е.О. 14033 јер су били у власништву или под контролом Додика, или су дјеловали или наводно дјеловали за или у име, директно или индиректно, Додика”, наводе из ОФАЦ-а.

На црној листи и Чичић и Ђурић

У данашњој објави, црној листи су придружени Миленко Чичић те Ђорђе Ђурић за које пише да су повезани са Игором Додиком.

“Иако Ђорђе Ђурић и Миленко Чичић заузимају власничке и управљачке позиције у ‘Мрежи’, Игор на крају управља финансијским одлукама за мрежне компаније, укључујући Проинтер и Калдеру, а за пословне одлуке је потребно Игорово одобрење. Ђурић, као крајњи власник Инфинитyја и његових подружница, близак је Игоров сарадник који му често помаже у финансијским активностима. На примјер, Ђурић и Игор су намјерно предузели кораке да прикрију своју умијешаност у офшор банковни рачун и ентитет над којим су дијелили контролу, што је вјероватно омогућило Игору да пребаци милионе евра у иностранство.

Чичић је генерални директор Калдере. У тој улози, Чичић и генерални директор Проинтера извјештавали су Игора о пословању Калдере и Проинтера. Осим тога, једном приликом, Чичић је заступао Игора на састанку са неким од Игорових пословних партнера и обавио низ финансијских трансакција у Игорово име тим истим пословним партнерима. Важно је напоменути да је данас именовани “Миленко Чичић” друга особа од “Миленка Чичића” који је био једини власник Калдере до њене продаје Проинтеру крајем децембра 2019. године.”, наводе из ОФАЦ-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име