Данас је Уред за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија САД санкционисао мрежу коју чине два појединца и седам субјеката који представљају главне изворе прихода предсједника Републике Српске (РС), Милорада Додика (Додик) који је под санкцијама САД, и његове породице. Додик је свој службени положај користио за лично богаћење кроз компаније повезане с њим и Игором Додиком (Игор). На примјер, током 2024. године, Игор и Додик искористили су контролу коју имају над високим дужносницима у власти Босне и Херцеговине (БиХ) за манипулисање израдом државног буџета БиХ како би се уговор на државном нивоу могао додијелити компанији Проинтер ИТСС д.о.о. Бања Лука Clan Infinity International Group — субјекту који је у поменутој мрежи—мимо конкурентског процеса.

“Сједињене Државе осуђују Додикова континуирана настојања да угрози институције које осигуравају мир и стабилност у Босни и Херцеговини и региону”, рекао је подсекретар Министарства финансија за тероризам и финансијске обавјештајне послове Бриан Е. Нелсон. “Наставићемо разоткривати преварантске шеме које Додику и његовој породици омогућавају искориштавање сопственог народа за личну корист.“

РАЗЛОЗИ

Додик не само да пљачка грађане Босне и Херцеговине својим коруптивним понашањем, већ угрожава и њихову сигурност и безбједност својим сталним пријетњама да ће наставити с отцјепљењем РС од БиХ. Додикова недавна објава службене одлуке да предложи “раздруживање” РС од БиХ наставак је очигледног антидаyтонског дјеловања (ДПА) и пријетња је миру и стабилности регије. Својом корупцијом и сецесионистичком реториком, Додик наставља поткопавати институције БиХ и богатити своју породицу на рачун народа, додатно угрожавајући будућност БиХ у евроатлантским институцијама.

Сједињене Државе (САД) санкционисале су Додика 5. јануара 2022. године у складу с Извршном уредбом (Е.О.) 14033 због одговорности за или саучесништво, због директног или индиректног учешћа, због кршења или активности који представљају сметњу или пријетњу проведби Даyтонског мировног споразума, као и због коруптивног дјеловања. Сједињене Државе су и прије тога уврстиле Додика на листу санкционисаних лица седамнаестог јула 2017. године у складу са Извршном уредбом 13304, због опструкције или пријетње опструисањем ДПА. Додатно, Сједињене Државе санкционисале су Додикову одраслу дјецу, Игора и Горицу Додик, 20. октобра 2023. године у складу с Извршном уредбом 14033 за материјално помагање, спонзорирање или пружање финансијске, материјалне или технолошке потпоре за, или роба или услуга за или као подршку Додику, лицу чија су имовина и право на имовину блокирани према Извршној уредби 14033.

ДОДИКОВА ПОРОДИЧНА МРЕЖА ПОДРШКЕ И ПОВЕЗАНОСТ СА ТЕНДЕРИМА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Додик је искористио свој службени положај како би уговоре са Владом РС усмјерио на мрежу приватних компанија које он и Игор надзиру. Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну повезаност с тим компанијама ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре. Инфинитy Интернатионал Гроуп д.о.о. Бања Лука (Инфинитy) је холдинг компанија у БиХ која директно или индиректно посједује или је већински власник још најмање пет компанија са сједиштем у БиХ: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Проинтер), Калдера Цомпанy ЕИ ПГП д.о.о. (Калдера), Инфинитy Медиа д.о.о. (Инфинитy Медиа), К-2 Аудио Сервицес Бања Лука д.о.о. (К-2), те Уна Wорлд Нетwорк д.о.о. (Уна).

Додатно, Сириус 2010 д.о.о. Бања Лука (Сириус) је информатичка компанија која послује унутар мреже породице Додик. Уз Проинтер и Калдеру, Сириус је у БиХ добро познат по уносним уговорима са владом. Проинтер и Сириус заједно пружају робе и услуге из домена информационих технологија (ИТ) организацијама унутар власти на нивоу РС и БиХ, док Калдера примарно пружа услуге у сектору инжењерства.

У случају многих од наведених субјеката Игор је често, из сјене, укључен у пословање. На примјер, у априлу 2024. године, тадашњи директор Сириуса поднио је оставку, а Игор је учествовао у запошљавању замјене. Игор је био у коначници одговоран за осигуравање да свака компанија — укључујући Проинтер, Сириус и Калдеру — изврши плаћања како би испунила своје финансијске обвезе. Додатно, Игор је одобрио план подмирења Калдериног дуга код локалне банке, а одмах потом закључен је зајам између Проинтера и Калдере. Игор је такође учествовао у организацији састанка на којем је разговарао о новим уговорима са својим сарадницима и генералним директором Проинтера.

С тим у вези, ова Додикова мрежа често врши преструктуирање корпоративног власништва како би сакрила уплетеност породице у компаније и избјегла санкције. Примјерице, Проинтер је преузео власништво над Алтернативном телевизијом д.о.о. (АТВ) 2021. године, али је брзо пренио власништво на Инфинитy Медиа и К-2 након што је ОФАЦ санкционисао АТВ 5. јануара 2022. године у складу с Извршном уредбом 14033, јер је била у власништву или под контролом, или је дјеловала или наводно дјеловала за или у име, директно или индиректно, Додика. Почетком 2024. године К-2 је био у процесу спајања с АТВ, у оквиру којег би К-2 апсорбирао и задржао сву имовину АТВ, а АТВ престала постојати.

Иако су Ђорђе Ђурић (Ђурић) и Миленко Чичић (Чичић) на власничким, односно управљачким позицијама у овој мрежи, Игор у коначници усмјерава финансијске одлуке за компаније унутар мреже, укључујући Проинтер и Калдеру, а за пословне одлуке потребно је Игорово одобрење.

Ђурић, као примарни власник Инфинитyја и његових подружница, блиски је Игоров сарадник који му често помаже у финансијским пословима. На примјер, Ђурић и Игор намјерно су предузели кораке како би прикрили своју уплетеност у оффсхоре банковни рачун и субјект које су заједнички контролисали, вјеројатно омогућивши Игору да пребаци милионе еура у иностранство.

Чичић је генерални директор Калдере. У том су својству Чичић и генерални директор Проинтера извјештавали Игора о пословању Калдере и Проинтера. Осим тога, једном је приликом Чичић заступао Игора на састанку с неким од Игорових пословних партнера те је у Игорово име обавио низ финансијских трансакција према тим истим пословним партнерима. Важно је напоменути да “Миленко Чичић” који је данас санкционисан није иста особа као “Миленко Чичић” који је био једини власник Калдере до њезине продаје Проинтеру крајем децембра 2019. године.

Проинтер, Калдера, Сириус и Чичић санкционишу се у складу с Извршном уредбом 14033 јер су у власништву или под контролом, или су дјеловали или наводно дјеловали за или у име, директно или индиректно, Игора, лица чија имовина и право на имовину су блокирани у складу са Извршном уредбом 14033.

Ђурић се санкционише у складу са Извршном уредбом 14033 због материјалне помоћи, спонзорисања или пружања финансијске, материјалне или технолошке подршке за, или роба или услуга за или као подршку, Игору.

Инфинитy се санкционише у складу са Извршном уредбом 14033 јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Ђурића, лица чија имовина и право на имовину су блокирани у складу са Извршном уредбом 14033.

Инфинитy Медиа се санкционише у складу са Извршном уредбом 14033 јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Инфинитy, лица чија имовина и право на имовину су блокирани у складу са Извршном уредбом 14033.

К-2 и Уна се санкционишу у складу са Извршном уредбом 14033 јер су у власништву или под контролом, или су дјеловали или наводно дјеловали за или у име, директно или индиректно, Инфинитy Медиа, лица чија имовина и право на имовину су блокирани у складу са Извршном уредбом 14033.

ПОСЉЕДИЦЕ САНКЦИЈА

Посљедично данашњој мјери, сва имовина и право на имовину горе наведених санкционисаних лица, а која се налази у САД или је у посједу или под контролом држављана САД блокирана је и мора бити пријављена ОФАЦ. Поред тога, сва имовина у власништву директном или индиректном, појединачном или заједничком, у износу од 50 посто или више једног или више блокираних лица такође је блокирана. Уколико нису одобрене општом или посебном дозволом коју издаје ОФАЦ, или изузете, према прописима ОФАЦ генерално су забрањене све трансакције држављана САД или унутар (или у транзиту кроз) САД које укључују имовину или права на имовину лица уврштених на листу санкционисаних лица или на други начин блокираних лица.

Поред тога, финансијске институције и друга лица која се укључе у одређене трансакције или активности са санкционисаним субјектима и лицима и сама могу бити санкционисана или се против њих могу подузети одговарајуће активности с циљем проведбе ове одлуке. Ове забране укључују давање доприноса или обезбјеђење финансијских средстава, роба или услуга од стране, према или у корист било којег лица уврштеног на листу санкционисаних лица, или примање било какве финансијске потпоре, роба или услуга од стране таквог лица.

Снага и интегритет санкција ОФАЦ не проистичу само из способности ОФАЦ да на СДН листу (листу блокираних лица) уврсти и додаје лица, него и из његове спремности да са СДН листе уклони одређена лица у складу са законом. Крајњи циљ санкција није кажњавање, него позитивна промјена у понашању. Информације у вези са поступком подношења захтјева за уклањање са ОФАЦ листе, укључујући и СДН листу, доступне су на овом линку: ОФАЦ’с ФАQ 897 . Кликните овдје за више информација о појединцима и субјектима који су данас санкционирани.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име