Борци Сарајевско-романијске регије уписани златним словима на страницу српске историје (ВИДЕО)

0

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ обиљежен је Дан одбране Сарајевско-романијске регије, један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Више од 4.000 српских бораца погинуло је у херојској одбрани сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса одбили су чак 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.

На Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу и манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романију служен је помен за погинуле борце.

Предсједник Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић рекао је да је Сарајевско-романијски корпус обишао сва ратишта гдје је захтијевала команда.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, који је био и један од учесника у одбрани Сарајевско-романијске регије, рекао је да је тих дана било тешко, али часно бранити своје, а да се очекивања муслиманских снага нису остварила.

Државни секретар у име одбора Владе Србије Зоран Антић истакао је да су српски борци који почивају на „Новом Зејтинлику“ уписани златним словима на страницу српске историје и да је позната симболика вјековне борбе српског народа на овим просторима за самоодржањем.

– Оно што је порука дана, можда због саме симболике и неких других празника и датума који се данас обиљежавају да Срби никада нису водили освајачке ратове. Српски официри, витезови, српски борци никада нису чинили злочине и геноциде, нити су силовали, нити убијали жене и децу – нагласио је Антић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је „Нови Зејтинлик“ доказ велике жртве српског народа са Сарајевско-романијског подручја у одбрани Републике Српске.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић истакао је на Равној Романији да је Сарајевско-романијска регија у Одбрамбено-отаџбинском рату, а и послије њега дала велику жртву.

Видаковић је подсјетио да је народ ових простора цијели рат бранио и одбранио своја огњишта, али да је након потписивања Дејтонског мировног споразума, све морао да напусти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име