Фото: Бојан Д.Тошић

О доприносу сарајевских Срба настанку и одбрани те потом креирању компактности нашег националног простора речено је, написано и снимљено доста тога. О страдању народа ове регије свједочи и овај манастир Светог великомученика Георгија – Соколица који изградисмо као вјечни помен и завјет српским јунацима. Свјестан жртве коју је поднио сарајевски Срби су се после Дејтонског споразума свјесно одрекли имања и кућа да би сачували Републику Српску

Међутим о доприносу Срба Романије још не говори нико, нико ништа не пише, а још мање снима. Скрајнуто је то да је Соколац родно мјесто институција и установа Републике Српске.

Недовољно, или боље рећи никако се не говори и не истиче значај општине Соколац за стварање Републике Српске, односно институција и државних атрибута Републике Српске, те прије тога улогу у формирању Српске аутономне области Романија/Романија-Бирач као претече Републике Српске.

Фото: Бојан Д.Тошић

Ми смо дужни да градимо културу сјећања, како би од заборава сачували, нове генерације учили, а туристима представили како и гдје су настале институције и установе Републике Српске.

У Сокоцу су формиране и постројене прве јединице полиције Српске Републике БиХ, што се сматра настанком Полиције Републике Српске, формирана је Војна болница Главног штаба Војске Републике Српске, Соколац је родно мјесто Пошта Републике Српске, Телекома Републике Српске (данас Мтел), Платног промета Републике Српске, Народне банке Републике Српске, дом је јавног предузећа Српске шуме, данас Шуме Републике Српске, а био је сједиште Митрополије дабробосанске, док је данас једно од сједишта Митрополије Дабробосанске. Заједно смо расли, градили и уздизали из пепела ове просторе и Републику Српску.

Ми смо бедем одбране и колијевка Републике Српске што потврђује и недавна порука предсједника Србије Александра Вучића на Свесрпском сабору у Београду у којој се Соколац истиче на првом мјесту као значајан простор за свеколико српство.

Нови Зејтинлик и Манастир Соколица представљају печат српске државе западно од Дрине, печат наше Републике Српске.

Слава и хвала свима палим за крст часни и слободу златну!

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име