Српски борци који почивају на „Новом Зејтинлику“ на Сокоцу уписани су златним словима на страницу српске историје, поручио је данас државни секретар у име одбора Владе Србије Зоран Антић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Антић, који је у име одбора Владе Србије положио данас вијенац на Централни крт на „Новом Зејтинлику“, рекао је новинарима да је позната симболика вјековне борбе српског народа на овим просторима за самоодржањем.

„Оно што је порука дана, можда због саме симболике и неких других празника и датума који се данас обиљежавају да Срби никада нису водили освајачке ратове. Српски официри, витезови, српски борци никада нису чинили злочине и геноциде, нити су силовали, нити убијали жене и децу“, нагласио је Антић.

Он је истакао да су се српски официри и борци увијек часно борили за част отаџбине, за крст часни и слободу златну, бранеће само оно што је њихово, своје огњиште.

„Србија и Република Српска су једно. Српски свет је нешто што је изнад нас под капом небеском и ми никада нећемо одустати од тога да говоримо истину и да свим нашим погинулим прецима, браћи и сестарама одајемо дужне, највише државне и војне почасти јер то заслужују“, рекао је Антић.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име