Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да не искључује обнову контакта са руским предсједником Владимиром Путином, напоменувши да је разговарао са Путином прије и послије почетка украјинског сукоба.

„Увијек сам говорио да ћу обновити контакт, али за то је потребан прави тренутак, односно мора да постоји тема за дискусију да би то имало смисла“, казао је Шолц одговарајући на питање новинара да ли канцелар размишља да поново комуницира са руским лидером.

Према његовим ријечима, такви преговори имају смисла само када постоји нешто конкретно о чему треба разговарати.

„То је разлог зашто ово нисам радио дуго времена. Али не желим да постоји осећај да је та опција искључена“, истакао је Шолц.

Њемачки канцелар је додао да ће Русија у будућности морати да учествује на конференцији о Украјини.

„То је тачно“, рекао је Шолц, одговарајући на питање њемачког канала ЗДФ да ли би подржао учешће Русије на следећој конференцији о Украјини.“На тој конференцији (следећој у Швајцарској) биће постављени темељи да заиста можемо да наставимо да причамо и о свијету и о темама о којима ће се сада разговарати. То су многа питања која су битна, на примјер, како се дјеца, коју је одвела Русија, могу вратити назад родитељима, као и како обезбиједити да нема војних напада на нуклеарне електране“, казао је Шолц.

Како је додао, ту су и питања о извозу житарица, као и друге теме које су важне, али да је најважније питање „како ће доћи до фер и праведног свијета“.

„Зато у будућности, уколико на крају дође до конференције или преговора о примирју, који одговарају Украјини, онда ће бити важно да и Русија учествује у томе“, појаснио је њемачки канцелар.

Швајцарска данас и сјутра одржава конференцију о Украјини у близини града Луцерна, у љетовалишту Бургеншток. Своје учешће је потврдило око 90 земаља, као и ЕУ, Савјет Европе и УН.

Конференцији неће присуствовати амерички предсједник Џозеф Бајден, кинески предсједник Си Ђинпинг и бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва.

Швајцарска није упутила позив Руској Федерацији за учешће на самиту о Украјини, а Кремљ је саопштио да Москва ни у ком случају неће учествовати.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име