Бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће бити на функцији замјеника генералног секретара НАТО, потврдио је дипломатски извор из Брисела.

Иако су црногорски медији пренијели информацију да би Ђукановић требало да буде у тиму новог генералног секретара НАТО, извор истиче да се о томе тренутно не расправља у Бриселу.

У оптицају је више имена, али међу њима нема Ђукановића, наводе федерални портали.

Иначе, од 2014. године водећа личност Алијансе је Јенс Столтенберг, који је 2022. и 2023. године добио повјерење за по још једну годину на функцији, а мандат му траје до 1. октобра ове године.

Како су извјестили свјетски медији, у Алијанси су сагласни да га замијени Марк Руте, бивши холандски премијер.

Руте је током својих мандата на мјесту лидера Холандије био оријентисан за ЕУ и НАТО, а имајући у виду његове добре односе с лидерима кључних земаља Алијансе, његово именовање је оправдано.

Према правилима НАТО, замјенике у координацији са генералним секретаром бирају чланице Алијансе. Иако је у оптицају много имена, међу њима нема Миле Ђукановића.

Иначе, његова странка ДПС остала је без власти 2020. године, док је Ђукановић изгубио на предсједничким изборима у мају прошле године од Јакова Милатовића.

Поједини црногорски медији су јављали да се против Ђукановића води истрага, а он тренутно није политички активан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име