© Соколац-срце Романије

Соколац је једна од четири општине у Републици Српској која је обухваћена пројектом енергетске ефикасности Њемачке развојне агенције /ГИЗ/, односно утопљавања стамбених зграда новим фасадама, о чијој реализацији и условима финансирања ће грађани бити упознати на првој инфо-сесији 1. јула, рекао је Срни начелник ове општине Милован Бјелица.

ГИЗ је за консултанта пројекта одабрао компанију „Е-нова“ из Сарајева са чијим је представником Бјелица данас разговарао о условима реализације.

„Консултантска кућа ће извршити процјену, премјер и предрачун радова, а у цијени нових фасада 50 одсто ће учествовати власници станова у стамбеним зградама, 25 одсто Фонд за заштиту животне средине и разлику би требала да обезбиједи општина“, рекао је Бјелица.

Он је истакао да ће заједнице етажних власника моћи и кредитно да се задужи, те да ће у зависности од броја станова у згради рата по једном стану износити до 30 КМ.

Бјелица је навео да за овај пројекат треба кандидовати најмање два објекта, те да ће бити направљене процјене за све објекте у градском језгру на Сокоцу и за све стамбене зграде у улицама Цара Лазара, Радомира Нешковића, Гласиначкој и Романијској улици.

Он је апеловао на представнике заједница етажних власника да присуствују првој инфо-сесији на којој ће бити детаљно упознати о реализацији пројекта утопљавања објеката колективног становања.

Марин Петровић из консултантске комапније „Е-нова“ рекао је Срни да ће планиране три инфо-сесије бити прилика да се станарима и власницима станова у објектима колективног становања приближе сви бенефити енергетске ефикасности.

Милијана Иванић из Одјељења за локални развој изразила је задовољство што је општина Соколац одабрана за реализацију ГИЗ-овог пројекта међу четири у Српској, те најавила наставак активности на имплементацији овог пројекта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име