Милован Бјелица, начелник општине Соколац, честитао је предсједнику Привременог органа Града Београда Александару Шапићу и свим грађанима Београда крсну славу Спасовдан.

– Пророчки је деспот Стефан Лазаревић давши Београду статус престонице 1403. године, за славу града узео Вазнесење Господње – Спасовдан. Историја српског народа нераскидиво је повезана са повијешћу Београда, града вазнесења из пепела са неуништивом надом и вјером у свијетлу будућност. Београд је словенски, југословенски, балкански, европски и свјетски, али превасходно и прије свега српски. Срећан нам Спасовдан и на многаја љета, стони граде васцијелог српства – стоји у честитки начелника Сокоца.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milovan Cicko Bjelica (@milovan_bjelica)

Сјечењем славског колача у Старом двору и свечаном литијом у 19 часова биће прослављена крсна слава Града Београда.

Предсједник Привременог органа Града Београда Александар Шапић ће, као домаћин, са српским патријархом Порфиријем и са премијером Милошем Вучевићем у Старом двору прославити славу ломељењем колача и потом присуствовати литургији у Храму Светог Саве.

Спасовданска литија ће, како је предвиђено програмом, кренути од Вазнесењске цркве у 19 часова улицом Краља Милана до Трга Славија, гдје ће патријарх Порфирије прочитати свето Јеванђеље и освештати престоничке улице.

Српска православна црква (СПЦ) и вјерници данас славе празник Вазнесења Господњег, Спасовдан, којим се обиљежава 40. дан након Васкрса када се Исус Христ уздигнуо на небо.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана Христос им се поново јавио и рекао: „Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен“.

Христос им је обећао Духа Утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима, и тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери.

Одатле је потекао назив Спасовдан, један од 10 празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави у четвртак.

Према вјеровању, Христос је подигнутих руку благословио ученике, након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име