1190 – Римско-немачки цар Фридрих I Барбароса утопио се у реци Салеф у Малој Азији на повратку из Трећег крсташког рата.

1610 – Први холандски досељеници искрцали су се на острво Менхетн, сада централни део Њујорка. Холанђани су 1626. за неколико бала тканине и јефтину бижутерију откупили од Индијанаца острво и на његовом јужном делу подигли насеље Нови Амстердам.

1719 – Римско-немачки цар Карло VI протерао је Шпанце са Сицилије.

1793 – У Паризу је отворен први јавни зоолошки врт, „Жарден де Плант“.

1819 – Рођен је француски сликар Гистав Курбе. Као оснивач реалистичке школе у време крутог академизма, сматра се најреволуционарнијим сликаром 19. века („Атеље“, „Туцачи камена“, „Талас“, „Погреб у Орнану“).

1832 – Рођен је немачки инжењер Николаус Аугуст Ото, изумитељ четворотактног мотора са унутрашњим сагоревањем (1876).

1836 – Умро је француски физичар и математичар Андре Мари Ампер, оснивач електродинамике.

1898 – Америчке трупе извршиле су у Шпанско-америчком ратну инвазију на Кубу.

1909 – Први пут је употребљен сигнал С.О.С. када је линијски брод „Славониа“ компаније Кјунард, доживео бродолом на Азорским острвима.

1915 – Рођен је амерички писац Сол Белоу (Саул Беллоw), добитник Нобелове награде за књижевност 1976. („Хендерсон, краљ кише“, „Човек на клацкалици“, „Жртва“, „Не пропусти дан“, „Пустоловине Огија Мача“).

1922 – Рођена је америчка филмска глумица и певачица Џуди Гарланд (Јудy), која се прославила већ као девојчица улогом у филму „Чаробњак из Оза“.

1923 – Рођен је британски медијски магнат чешког порекла Јан Лудвик Хох (Хоцх), познат као Јан Роберт Максвел (Иан, Маxwелл). Удавио се 1991. код Канарских острва, пошто је са своје јахте пао у море.

1923 – Умро је француски писац Пјер Лоти (Пиерре) („Исландски рибар“, „Лотијева женидба“, „Роман једног спахије“).

1924 – Фашисти су киднаповали, а потом убили Ђакома Матеотија (Гиацомо Маттеотти), лидера италијанских социјалиста.

1934 – Умро је енглески композитор Фредерик Делијус (Фредерицк Делиус), познат по симфонијама „Париз – песма великог града“ и „Бригг Фаир“ и композицијама „Миса живота“ и „Реквијем“ инспирисане делом Фридриха Ничеа (Фриедрицх Ниетзсцхе).

1934 – „Рођен“ је Паја Патак (Доналд Дуцк), један од најпопуларнијих ликова у стриповима америчког цртача, филмског аниматора и продуцента Волта Дизнија (Wалт Диснеy).

1940 – Италија је, као савезница Немачке у Другом светском рату, објавила рат Француској и Великој Британији.

1942 – Немци су у Другом светском рату потпуно уништили чешко село Лидице за одмазду због атентата на нацистичког протектора Чешке и Моравске и једног од најзначајнијих Хитлерових сарадника, Рајнхарда Хајдриха (Реинхард Хеyдрицх). Атентат су 27. маја извршили Јозеф Габчик и Јозеф Кубиш, чешки командоси-падобранци, послати из Велике Британије.

1946 – Умро је амерички боксер Џек Џонсон (Јацк Јохнсон), први црнац који је освојио титулу светског првака у тешкој категорији.

1967 – Умро је амерички филмски глумац Спенсер Трејси (Спенцер Трацy), први глумац који је две године узастопно добио Оскара за филмове „Храбри капетан“ 1937. и „Град дечака“ 1938.

1967 – Завршен је шестодневни израелско-арапски рат у којем је Израел заузео делове територије Сирије, Јордана и Египта, које укључују источни Јерусалим, Западну обалу, Газу и Синајско полуострво; СССР је прекинуо дипломатске односе са Израелом.

1970 – У Јордану је стотину људи погинуло у сукобу владиних снага с палестинским герилцима.

1971 – САД су укинуле 20-годишњи ембарго на трговину с Кином.

1990 – Перуански политичар јапанског порекла Алберто Фуџимори/Фухимори (Фујимори) победио је на председничким изборима у Перуу књижевника Марија Варгаса Љосу (Марио, Ллоса).

1990 – На првим вишестраначким посланичким изборима у Чехословачкој од 1946, победио је Грађански форум који је основао књижевник Вацлав Хавел.

1990 – На првим вишестраначким посланичким изборима у Бугарској изборну победу је однела Бугарска социјалистичка партија (бивши комунисти).

1996 – Представници чеченских сепаратиста и Русије потписали су споразум којим су утврђене основе за окончање 18-месечног рата у Чеченији.

1997 – По налогу лидера Црвених Кмера Пола Пота, убијени су један од његових најближих сарадника Сон Сен и 11 чланова његове породице.

1998 – Протестом у Приштини, уз захтев за долазак снага НАТО на Косово, косовски Албанци прекинули су свакодневне получасовне протестне шетње које су под мотом „Косово – највећи затвор на свету“, организовали два месеца. Протести са истим захтевом одржани су и у Тирани и Скопљу.

1999 – НАТО је прекинуо бомбардовање СР Југославије пошто су се прве јединице Војске Југославије повукле с Косова на основу Војно-техничког споразума потписаног претходног дана у Куманову. Председник СРЈ Слободан Милошевић је саопштио да су током агресије НАТО против СР Југославије погинула 462 припадника ВЈ и 114 полицајаца.

2000 – У Дамаску је умро Хафез ел Асад, председник Сирије од 1971. За новог председника изабран је његов син Башар ел Асад.

2001 – Медијски магнат Силвио Берлускони (Берлусцони), по други пут је постао премијер Италије, пошто је његова партија на посланичким изборима освојила 30 процената гласова више од било које друге партије. То је била 59. влада Италије од Другог светског рата.

2002 – Умро је Џон Готи (Јохн Готти), амерички мафијашки бос. Ухапшен је 1990. године, после деценија бруталних злочина и луксузног живота.

2003 – У Торонту (Канада) је легално склопљен први брак два хомосексуалца у тој земљи.

2004 – Умро је блуз и џез кантаутор Реј Чарлс (Раy Цхарлес). Добитник је 12 музичких награда „Греми“, међу којима и за најбољу песму – три пута узастопно, за „Хит тхе Роад Јацк“, „И Цан’т стоп ловинг yоу“ и „Бустед“.

2007 – Џорџ Буш (Георге W. Бусх) допутовао је у једнодневну посету Албанији као први амерички председник који је посетио ту земљу.

2010 – Хашки трибунал прогласио је официре Војске Републике Српске Вујадина Поповића и Љубишу Беару, кривим за геноцид над Муслиманима у Сребреници у лето 1995. и осудио их на казну доживотног затвора. Судско веће прогласило је још петорицу припадника те Војске одговорним за исти злочин и потврдило да је у Сребреници почињен геноцид.

2011 – Европски комесар за проширење Штефан Филе објавио је да је Хрватска, након шест година преговора испунила услове да постане 28. чланица Европске уније и да је преостало да земље чланице ратификују споразум о њеном приступању.

2013 – Роберто Кавали (Цавалли) познати светски креатор, приказао је модну ревију испред зидина Старог града у Будви.

2014 – За новог председника Израела изабран је Рувен (Реувен) Ривлин, дугогодишњи политичар из партије Ликуд, познат као противник формирања палестинске државе.

2015 – Остаци византијске цркве старе 1.500 година откривени су недалеко од Јерусалима. Црква потиче из периода када је Византијска империја владала данашњим територијама Израела и Палестине, између 324. и 638. године нове ере.