Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је економска размјена између Србије и Републике Српске прошле године премашила милијарду евра, као и да очекује да ће у будућности бити још већа, те да је Србија издвајала и издвајаће новац из свог буџета за Српску и четири српске општине у ФБиХ.

Мали је на заједничкој сједници влада Србије и Српске, у оквиру Свесрпског сабора, подсјетио да је Србија од 2018. године до данас за пројекте у локалним самоуправа Српске и у четири града у ФБиХ опредијелила 100 милиона евра.

Министар финансија Србије је истакао да је специјализована изложба „Експо 2027“ највећа развојна шанса за Србију, Српску и цијели регион за подизање инфраструктуре, те раст плата и пензија.

Он је подсјетио да ће Србија наредне седмице издвојити 10 милиона евра за изградњу ауто-пута Бијељина-Сремска Рача, као и да ће ауто-пут Кузмин-Сремска Рача бити завршен до краја године.

Мали је додао да ће ускоро бити изабран извођач радова и започето пројектовање саобраћајнице од Пожеге до Котромана на граници са Републиком Српском, односно БиХ, што ће додатно убрзати проток робе и људи и приближити Србију и Српску.

Министар финансија Србије је навео да има много планова када је реч о жељезничком саобраћају, који се односе на пругу Београд-Сарајево, реконструкције пруга, као и да су посебно важне инвестиције у области енергетике, попут пројеката у горњем току Дрине, као што су хидроелектране „Паунци“, „Фоча“ и „Бук Бијела“.

Он је рекао да треба да се крене и у пројектовање аеродрома у Требињу, који је од изузетног значаја за даљи економски развој тог дијела Републике Српске.

Мали је рекао да је много важна и изградња гасовода кроз Републику Српску, која ће бити повезана код Инђије на „Србија гас“, а која преко Бањалуке треба да иде до Приједора и Новог Града.

Он је истакао да је од велике важности и повезивање привредних комора Србије и Српске, као и да се што прије направи индустријска зона између Бијељине и Зворника, гдје ће се отворити нове фабрике и нова радна мјеста.

„То је основа свега. То гарантује мир и стабилност“, рекао је Мали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име