632 – У Медини је умро Абул Касим Мухамед, оснивач ислама, монотеистичке религије засноване на „Курану“. Спровео је политичко и верско уједињење Арапа и тиме створио основу за њихову војно-политичку и културну експанзију према Истоку и према Западу.

1695 – Умро је холандски астроном, математичар и теоријски физичар Кристијан Хајгенс. Открио је 1655. Сатурнов прстен и један његов сателит, објаснио начин простирања светлости (Хајгенсов принцип) и конструисао часовник са клатном.

1809 – Умро је енглески политичар и писац Томас Пејн, аутор дела „Здрав разум“ и „Америчка криза“ у којима је подржао „Декларацију независности“ америчких колонија.

1810 – Рођен је немачки композитор Роберт Шуман, један од најзначајнијих и најутицајнијих представника музичког романтизма („Концерт у а-молу за клавир и оркестар“, концерти за клавир, концерти за виолончело, циклуси соло песама).

1869 – Рођен је амерички архитекта Френк Лојд Рајт. Први је у САД употребио армирани бетон и индустријски грађевински материјал. Конструисао је низ грађевина, укључујући Гугенхајмов музеј у Њујорку и хотел „Империјал“ у Токију.

1871 – Аустроугарски цар Франц Јозеф И (Франз Јосеф) објавио је одлуку о укидању Војне крајине која је спроведена 1873. године. Крајина је представљала аустријски гранични појас према Турској, након успостављања двојне Аустро-Угарске монархије (1867), када је уведена општа војна обавеза, изгубила је војни значај.

1876 – Умрла је француска књижевница Жорж Санд (Георге), претеча феминизма, аутор сентименталних, социјалних и сеоских романа и прича („Индијана“, „Лелија“, „Ђавоља бара“, „Мајстори трубачи“, „Повест мог живота“). Оставила је и обимну преписку и мемоаре.

1883 – Француска је успоставила потпуну контролу над Тунисом, њеним протекторатом од 1881. Тунис је стекао независност 1956.

1916 – Рођен је енглески биохемичар Френсис Хенри Комптон Крик (Францис Хенрy Цомптон Црицк), добитик Нобелове награде за медицину 1962. Разјаснио је структуру и облик молекула дезоксирибонуклеинских киселина и њихову улогу у преношењу наследних особина.

1921 – Рођен је индонежански генерал и диктатор Сухарто. Уз помоћ војске 1967. је постао премијер преузевши ингеренције и шефа државе Ахмеда Сукарна. Од 1968. је председник Индонезије до 1998. када под притиском студентских демонстрација и немира бива принудјен да поднесе оставку.

1929 – Маргарет Бондфилд (Бондфиелд) је постављена за министра рада, прва жена члан владе у британској историји.

1940 – Немачке крстарице „Шарнхорст“ и „Гнајсенау“ су у Другом светском рату потопиле британски носач авиона „Глоријус“ и разараче „Ардент“ и „Акаста“. Погинуло је више од 1.500 људи.

1941 – Британске снаге и јединице Слободне Француске су у Другом светском рату извршиле инвазију Сирије да би спречиле оснивање база Сила осовине.

1942 – Јапанске подморнице су у Другом светском рату бомбардовале највећи аустралијски град Сиднеј.

1946 – Умро је немачки писац Герхарт Хауптман (Хауптманн), добитник Нобелове награде за књижевност 1912. („Ткачи“, „Пред зору“, „Луда у Христу Емануел Квинт“, „Даброво крзно“, „Ифигенија у Делфима“).1965 Армија САД у Јужном Вијетнаму је добила овлашћење да предузима офанзивне операције.

1986 – Упркос оптужбама да је као нацистички официр у Другом светском рату одговоран за злочине у Југославији и Грчкој, бивши генерални секретар УН Курт Валдхајм (Wалдхеим) изабран је за председника Аустрије. Бојкотовао га је готово цео свет.

1993 – У свом париском стану убијен је Рене Буске (Боусqует), шеф француске полиције за време нацистичке окупације земље у Другом светском рату.

1995 – Група америчких маринаца успешно је окончала акцију спашавања капетана Скота О’Грејдија (Сцотт О’Градy), чији је авион Ф-16 шест дана раније у северозападној Босни оборила војска босанских Срба.

1998 – Умро је нигеријски генерал Сани Абача (Абацха), а власт је преузео генерал Абдулсалам Абубакар, девети војни шеф државе у историји Нигерије.

2001 – Бриселски суд прогласио је кривим и затражио доживотну робију за четири особе, међу којима две опатице, због злочина почињених у Руанди. Савет министара Руанде саопштио је крајем 2000. да је у тој земљи 1994. убијено више од милион људи.

2004 – Председник Кине Ху Ђинтао допутовао је у посету Пољској. То је прва посета неког шефа кинеске државе Варшави после 55 година.

2006 – Францускиња Рафаела ле Гувело (Рапхаела ле Гоувелло) је прва особа која је прешла Индијски океан на дасци. Она је провела 60 дана на специјално дизајнираној дасци, дугачкој седам метара.

2008 – Преминуо Шабан Бајрамовић (72), легенда ромске музике, певач и композитор који је наступао широм света и кога су називали „краљем ромске музике“

2009 – Данци су се на референдуму изјаснили за промену устава која омогућава да женски наследници круне имају иста права као и мушки наследници за долазак на трон.

2012 – Генерална скупштина УН изабрала је министра спољних послова Србије Вука Јеремића за председавајућег Генералне скупштине УН, на период од једне године.

2014 – На Косову одржани превремени парламентарни избори на којима је учествовало 30 политичких субјеката из свих националних заједница. У 38 општина гласало се за 120 посланика Скупштине Косова. Право гласа на изборима имало је 1.782.454 грађана, од којих око 130.000 Срба.

2015 – Владајућа Партија правде и развоја (АКП) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана добила је 40,7 одсто гласова на парламентарним изборима. С обзиром да није освојила апсолутну већину, странка је први пут у својој владавини од 2002. године формирала коалициону владу.

2018 – Славни амерички кувар и телевизијски водитељ Ентони Бурдејн ( Антхонy Боурдаин) извршио је самоубиство у Француској где је снимао нову емисију телевизијског серијала о храни „Партс Ункноwн“ за Си-Ен-Ен (ЦНН).