Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да усвајање плана раста БиХ не представља проблем за Републику Српску, него блокираних 600 милиона КМ на нивоу БиХ.

Вишковић је напоменуо да се не може ићи даље у усвајање буџета БиХ док се то питање не ријеши.

– Не можете прескакати битне ствари. Имамо на столу паре које пропадају и које нам требају, а треба да се одрекнемо ентитетског гласања, као и да нам остану стране судије у Уставном суду, те да и даље поштујемо одлуке тог суда, које су више политичке, а не правне – рекао је Вишковић за телевизију „К3“.

Он је указао и на чињеницу да ће усвајањем Плана раста и прихватањем свих 113 мјера, ЕУ дати БиХ 70 милиона евра, од чега око 26 милиона припада Републици Српској, док блокирано стоји око 100 милиона евра.

Вишковић је подсјетио да је, када је кренула прича о плану раста БиХ, од 113 мјера око 50 било неусаглашених.

– Сада смо дошли до 110 усаглашених мјера од 113, што је више од 98 одсто, али нам је речено да од три мјере које су остале неусаглашене двије представаљју црвену линију преко које се не прелази, а то је Уставни суд и ентитетско гласање – навео је Вишковић.

Он је напоменуо да је власт Републике Српске учинила додатне напоре да се дође до тога да и у датом моменту буду прихватљиве преостале три мјере, а то је Уставни суд, ентитетско гласање и заједнички услужни центар.

Вишковић је појаснио да се онда појавио нови проблем, а то је питање усвајања буџета на нивоу заједничких институција.

– Република Српска је још крајем децембра прошле године гласала за усвајање тог буџета, али то сада кочи Федерација БиХ, јер је предуслов, који треба испунити прије него што буџет дође пред Савјет министара на усвајање, био да се расподјеле блокирана средства на нивоу БиХ – појаснио је Вишковић.

Он је навео да у овом моменту та средства износе 600 милиона КМ, односно око 300 милиона евра.

Вишковић је напоменуо да средства од акциза на гориво износе око 260 милиона КМ, те да су то средства за путеве и ауто-путеве у оба ентитета.

– Од 260 милиона Српска би требала да добије више од 100 милиона и то је било чак и договорено, односно да коефицијенти прерасподјеле умјесто 61 и 39 буду 64 и 36 за ФБиХ и Српску, али то још није реализовано – рекао је Вишковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име