1494. Португалија и Шпанија потписале су споразум у Тордесиљасу о подели Новог света. Границу је одредио папа Александар VI да би спречио сукобе колонијалних сила. У 17. и 18. веку у борбу за колоније умешали су се Енглези и Холанђани који нису поштовали папину поделу.

1502. Рођен Уго Буонкомпањо, папа Гргур XИИИ од 1572. до 1585.Реформисао је јулијански календар (1582), који је касније по њему назван Грегоријански.

1523. Након победе над Данцима, Густав Васа проглашен је,као Густав И, краљем Шведске. Тиме је укинута Калмарска унија формирана 1397. између Шведске, Данске и Норвешке.

1848. Рођен је француски постимпресионистички сликар Пол Гоген, чије је дело имало значајан утицај на развој експресионизма и на формирање фовизма („Материнство“, „Бели коњ“, „Племкиња“, „Две девојке с Тахитија“).

1848. Умро је руски књижевни критичар и филозоф Висарион Григорјевич Бјелински, оснивач руске реалистичке естетике.Формулисао је теоријску основу новог правца у руској књижевности названог „натурална школа“, а као узор истицао је Гогољева дела („Писмо Гогољу“, „Књижевне маштарије“).

1861. У америчком граду Њу Орлеансу изведена је прва представа стриптиза.

1862. САД и Велика Британија су потписале споразум о сузбијању трговине робљем.

1896. Рођен је мађарски државник Имре Нађ, премијер од 1953. до октобра 1956, када је у Мађарској избила антикомунистичка побуна. Побуна је угушена совјетском интервенцијом, а Нађ је ухапшен и осуђен на смртну казну која је извршена у јуну 1958.

1905. Норвешки парламент донео је одлуку о раскиду уније са Шведском и сргнуо с престола краља Оскара И који се противио тој одлуци. За новог краља изабран је дански принц Карл под називом Хакон ВИИ.

1920. Рођен је француски политичар и публициста Жорж Марше, генерални секретар Француске Комунистичке партије од 1972. до 1994. и, уз Енрика Берлингуера и Сантијага Кариља, један од протагониста реформи у комунистичком покрету у Западној Европи почетком осамдесетих година прошлог века.

1921. Отворен је први парламент Северне Ирске.

1929. Поново је успостављена Папска држава Ватикан у Риму.Црквена држава престала је да постоји 1870. када је са градом Римом инкорпорирана у уједињену Италију.

1935. Умро је српски хемичар Сима Лозанић, први ректор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије. Био је министар привреде и спољних послова у владама Србије 1894. и 1905. Изучавао је разне области хемије, а најважнији су његови радови из органске хемије и електросинтезе.

1935. Умро је руски биолог Иван Владимирович Мичурин, који је методом климатизације узгајио нове отпорне врсте јужних биљака (трешња, кајсија, винова лоза) и на тај начин проширио њихов ареал према северу.

1939. Краљ Џорџ ВИ и краљица Елизабета дошли су у посету САД. То је била прва посета британског монарха овој земљи.

1942. Окончана је четвородневна битка за пацифичка острва Мидвеј, у којој су Американци нанели први озбиљан пораз Јапанцима у Другом светском рату. Почео је немачки напад на Севастопољ.

1948. Председник Чехословачке Едуард Бенеш поднео је оставку, не желећи да потпише нови устав према којем су комунисти преузели власт у земљи.

1971. Совјетски васионски брод „Сојуз ИИ“ спојио се у земљиној орбити са свемирском станицом „Саљут“.

1973. Канцелар Западне Немачке Вили Брант допутовао је у Израел, у прву посету једног западнонемачког лидера овој земљи.

1974. У Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији за медјуконтиненталне телефонске линије и ТВ програме.

1980. Умро је Хенри Милер, један од најпознатијих америчких писаца. Најпознатија дела „Ракова обратница“ (1934) и „Јарчева обратница“ (1939), дуго забрањиване у САД, објавио је у Паризу, где је радио као новинар.

1981. Израелски авиони су разорили ирачки нуклеарни реактор „Осирак“ близу Багдада.

1988. У Бангладешу је ислам проглашен државном религијом, а јаке полицијске снаге стављене су у стање приправности да би спречиле протесте противника ове одлуке.

1990. Представнички дом америчког Конгреса изгласао је забрану продаје компјутера и телекомуникационе опреме СССР-у док Москва не отпочне преговоре о независности Литваније.

1992. Седам дана након последњег договора о прекиду ватре, борбе на босанско-херцеговачком ратишту су настављене. У Сарајеву су артиљеријски дуели трајали по двадест сати.

1993. У саобраћајној несрећи у Немачкој погинуо је један од врхунских светских кошаркаша Дражен Петровић (28), који је био и један од најбољих хрватских кошаркаша свих времена и државни репрезентативац бивше Југославије.

1996. Војна хунта Мјанмара (бивша Бурма) донела је закон којим је онемогућила рад Националне лиге за демократију, главне опозиционе партије под вођством Аунг Сан Су Ћи, добитнице Нобелове награде за мир.

1998. Јаке полицијске снаге Републике Србије растуриле су у Приштини протесте косовских Албанаца који су 57. дан узастопно протестовали против српских власти под мотом „Косово – највећи затвор на свету“.

1999 – У Индонезији су одржани демократски парламентарни избори, први пут након 40 година.

2000 – У Коломбу, главном граду Шри Ланке погинуле су 22 особе, међу којима и један министар, а око 600 је рањено када је бомбаш-самоубица активирао експлозив на прослави Дана ратних хероја у том граду.

2005 – Умрла је Ен Бенкрофт (Анне Банцрофт) добитница Оскара и Тонија, чију су каријеру обележиле улоге учитељице Хелен Келер у филму „Чудотворка“ и заводљиве госпође Робинсон у „Дипломцу“ филмској икони из 1967. године.

2006 – Амерички бомбардери убили су Абу Мусаба ал-Заркавија (Зарqаwи) лидера ирачког огранка ал-Каиде.

2008 – Умро је Дино Ризи (Риси) један од највећих италијанских редитеља, у чијим су филмовима играли познати италијански глумци, међу којима Софија Лорен, Виторио Гасман, Алберто Сорди.

2014 – Умро је истакнути словеначки и југословенски новинар Јуриј Густинчић, који је дуго писао за београдски дневник „Политика“ и био њен вишегодишњи дописник из Лондона и Њујорка. Писао је и за Борбу, Време, Слободну Далмацију, Младину, а као врстан спољнополитички коментатор радио је и за Телевизије Београд и Љубљана.

2015 – Умро Сир Кристофер Френк Карандини Ли (Цхристопхер Франк Царандини Лее) (93), британски глумац са дугом и плодном каријером, славу стекао улогом грофа Дракуле у серији хорор филмова куће Хамер (Хаммер).

1999. У Индонезији су одржани демократски парламентарни избори, први пут након 40 година.

2000. У Коломбу, главном граду Шри Ланке погинуле су 22 особе, међу којима и један министар, а око 600 је рањено када је бомбаш-самоубица активирао експлозив на прослави Дана ратних хероја у том граду.

2001. Бивши аргентински председник Карлос Менем стављен је у кућни притвор, због наводне трговине оружјем. Шест месеци касније укинут му је притвор у недостатку доказа.

2005. Умрла је Ен Бенкрофт, добитница Оскара и Тонија, чију су каријеру обележиле улоге учитељице Хелен Келер у филму „Чудотворка“ и заводљиве госпође Робинсон у „Дипломцу“ филмској икони из 1967. године.

2006. Амерички бомбардери убили су Абу Мусаба ал-Заркавија, лидера ирачког огранка Ал Каиде.

2008. Умро је Дино Ризи један од највећих италијанских редитеља, у чијим су филмовима играли познати италијански глумци, међу којима су Софија Лорен, Виторио Гасман и Алберто Сорди.