На 28. редовној сједници СГ Бијељина, одборници већине, окупљене око СНСД-а, су дали подршку за више извјештаја јавних предузећа и установа о раду за 2023. и приједлога плана рада за 2024. годину, а усвојена је и одлука о поскупљење паркинга – у најскупљој зони на 1,5 КМ, а у најјефтинијој на 60 фенинга за сат паркирања.

Директори јавних предузећа и установа, чији је оснивач Град Бијељина, у извјештајима су оптужили градску управу да им благовремено не уплаћује буџетом предвиђена средства, због чега је, кажу, њихов рад отежан, а опстанак доведен у питање.

Најтеже стање је у ЈП “Воде”, гдје радници немају примања већ три мјесеца, затим у Центру за социјални рад, гдје се касни са исплатама давања за најугроженије категорије становништва, као и у Дому здравља.

“Дому здравља град Бијељина дугује 1,35 милиона КМ за функционисање и пола милиона за реконструкцију амбуланти, а оно што нам пријети јесте затварање амбуланти породичне медицине. Што се тиче аграрног фонда, 200.000 КМ је скинуто пољопривредницима за подстицаје незаконитом реалокацијом Града Бијељина, 120.000 КМ за финансирање фонда“, рекао је предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић.

Одговарајући на ове оптужбе, савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић је рекао да је на дјелу скупљње јефтиних политичких поена у времену пред локалне изборе.

“Све ово је последица што након опозива, који је одржан у марту прошле године, Министарство управе и локалне самоуправе није упутило приједлог НСРС за распуштање Скупштине града, како би Бијељина ушла у мирне воде, бар до локалних избора 2024. године. Везано за дуговања морам да истакнем да Град Бијељина и ове године има проблем са ПДВ-ом“, казао је Остојић.

Он је даље навео да је предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно рекао да су повећани укупни приходи по овом основу, Град Бијељина је остао ускраћен за око 4.000.000 КМ, те је са неусвајањем ребаланса то произвело одређена кашњења у исплатама.

„Али, ми се трудимо да измиримо своје обавезе и благовремено исплаћујемо плате, а уколико постоје одређена кашњења, она ће врло брзо бити измирена“, рекао је савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић.

Ђурђевић је рекао да скупштини никад није достављен извјештај о извршењу буџета за 2023. годину, те се с’ тога не зна колико новца Град Бијељина дугује, која су потраживања доспјела на наплату и колико је новца у 2023. и 2024. години уплаћено преко буџетског оквира. Додаје да се према прелиминарним подацима та цифра креће око 13 милиона марака.

“Имали смо прилику да кроз разне извјештаје о извршењу буџета и сличне документе видимо да на једној ставци имате 30.000, а потрошите 400.000; на другој ставци 35.000, а потрошите 400.000 КМ. На ставку која уоште не постоји потрошите милион. То је нешто што се дешавало, а последице тога се сада одражавају на Град Бијељину, на добављаче, кориснике буџета и све оне које са њим имају било какву везу”, каже Ђурђевић.

“С’ обзиром да није усвојен ребаланс, који је требало да подигне приходе, онда тешко да може да се говори о поменутом износу, јер је он неупоредиво нижи. Неусвајање ребаланса је произвело и то да већи број прихода, у износу од неколико милиона, није уклучен у буџет. Зато су одређене ставке морале су да се покривају из овогодишњег буџета”, рекао је Остојић.

“Када се говори о ставкама од неколико стотина хиљада марака, што су они раније истицали, а истичу и данас, то су ставке за лијечење наших суграђана који се обраћају захтјевима, којих је из дана у дан све више, а ограничити некога на 30.000 марака је прије свега злочин према тим људима”, додао је он.

Скупштина Града Бијељина данас је између осталог, на приједлог градоначелника, усвојила Одлуку о управљању јавним паркиралиштима, која се односи на поскупљење накнада за паркирање.

Предвиђено је увођење нове – бијеле зоне у ужем центру, у којој ће сат паркирања коштати 1,5 КМ. За сат паркирања у црвеној зони, умјесто једне, биће потребно издвојити марку и двадесет, а у плавој зони умјесто пола марке, 60 фенинга. Наплата паркинга од сада ће се вршити на простору код Саборне цркве и код нове аутобуске станице.

Представници Скупштине Града Бијељина по други пут су одбили приједлог градоначелника да на дневни ред буде стављено питање оснивања “Семберске куће”, што је још једна у низу опструкција, које коче развој града, рекли су у градској управи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име