754 – Убијен је Бонифације, назван Апостол Немачке, мисионар папе Гргура ИИ. Током мисије међу германским племенима од 719. основао је бискупије у више места на германском подручју. Убио га је један паганин Фризијац.

1723 – Рођен је шкотски економиста и филозоф Адам Смит (Смитх), уз Дејвида Рикарда (Давид Рицардо) најпознатији представник енглеске класичне политичке економије („Богатство народа“, „Теорија моралних осећања“).

1806 – Наполеон је прогласио Холандију краљевином и за краља поставио свог брата Луја Бонапарту (Луис).

1819 – Рођен је енглески астроном и математичар Џон Кауч Адамс (Јохн Цоуцх). На основу неправилности у кретању Урана, одредио је, скоро истовремено са Ирбеном Леверјеом (Урбаин Ле Верриер), путању Нептуна.

1826 – Умро је немачки композитор и пијанист Карл Марија фон Вебер (Царл Мариа, Wебер), један од креатора романтичног израза у немачкој музици, а његово ремек дело „Чобни стрелац“ сматра се прототипом немачке романтичне опере.

1827 – Турске трупе заузеле су Акропољ и ушле у Атину, након што су сломиле устанак за ослобођење Грчке.

1837 – Српски кнез Милош Обреновић поставио је прве економе (агрономи), чији је задатак био да саветују сељаке и настоје да сваки од њих засеје одређену количину пшенице, овса, јечма, кукуруза, кромпира…

1873 – Под притиском Британије, султан Занзибара Саид бин Баргаш (Баргасх) затворио је занзибарско тршиште робова.

1878 – Рођен је мексички револуционар Франсиско Панчо Виља (Францисцо Панцхо Вилла), лидер сељачке револуције у Мексику (1910-17), уз Емилијана Запату најпопуларнији мексички народни трибун. Проглашен је 1966. за мексичког националног јунака.

1883 – Рођен је енглески економиста Џон Мајнард Кејнз (Јохн Маyнард Кеyнес), познат по делу „Општа теорија запослености, камате и новца“, које је донело радикалан заокрет у економској теорији.

1887 – Рођен је српски лекар Коста Тодоровић, инфектолог и микробиолог, члан Српске академије наука и уметности и Националне академије за медицину у Паризу. Поред научних, значајан је његов рад на библиографији југословенских публикација из микробиологије, имунологије, епидемиологије и хигијене.

1898 – Рођен је шпански песник и драмски писац Федерико Гарсија Лорка (Федерицо Гарциа Лорца), једна од најзначајнијих личности шпанске књижевности 20. века. Стрељали су га припадници Франкове (Францо) цивилне гарде 1936. („Цигански романсеро“, „Песник у Њујорку“, „Крвава свадба“, „Дом Бернарде Албе“).

1915 – Жене су у Данској добиле право гласа.

1916 – Британски фелдмаршал ирског порекла, лорд Хорејшо Херберт Киченер (Хоратио, Китцхенер), освајач Судана и министар рата у Првом светском рату, потонуо је са оклопном крстарицом „Хемпшир“, која је, пловећи у Русију, наишла на мину.

1941 – Експлодирало је спремиште муниције немачке војске у смедеревској тврђави у Другом светском рату. Погинуло је више хиљада људи, а срушено и оштећено више стотина кућа. Узрок експлозије остао је непознат.

1945 – Представници СССР-а, САД, Велике Британије и Француске потписали су у Берлину Декларацију о преузимању врховне команде над пораженом Немачком у Другом светском рату и њеној подели на четири окупационе зоне.

1947 – Државни секретар САД Џорџ Маршал (Георге Марсхалл) изнео је план о финансијској помоћи Европи разореној у Другом светском рату. „Маршалов план“, којим су САД у периоду од 1948. до 1952. доделиле помоћ од 15 милијарди долара европским земљама, усвојен је исте године на Економској конференцији у Паризу.

1967 – Поццео је рат између Израела и арапских земаља – Египта, Сирије и Јордана. Израелске снаге су у наредних шест дана избиле на Суецки канал, заузеле Синајско полуострво, појас Газе, део Јордана и Голанску висораван у Сирији.

1968 – Палестинац Сирхан Сирхан је у атентату у Лос Анђелесу смртно ранио америчког сенатора Роберта Кенедија (Кеннедy), млађег брата председника Џона Кенедија (Јохн), који је такође убијен у атентату, 1963. у Даласу. Роберт Кенеди је наредног дана подлегао ранама.

1972 – У Стокхолму је почела прва конференција УН посвећена проблемима заштите и унапређења човекове околине.

1975 – Суецки канал, који је био затворен од израелско-арапског рата 1967, поново је отворен за међународни саобраћај.

1992 – Југословенска народна армија (ЈНА) напустила је касарну „Маршал Тито“ у Сарајеву, чиме је завршио повлачење ЈНА из Босне и Херцеговине.

2000 – Последњег дана посете Русији председник САД Бил Клинтон (Билл Цлинтон) говорио је у Државној думи, као први амерички председник који се обратио руском парламенту.

2000 – Апелациони суд у Сантјагу укинуо је посланички имунитет бившем чилеанском диктатору Аугусту Пиночеу (Пиноцхет), отварају и тиме пут за судски процес због злочина почињених у Чилеу током његовог режима. Суд је наредне године суспендовао процес прогласивши Пиночеа ментално неспособним.

2001 – Лабуристичка странка убедљиво је победила на изборима у Великој Британији, а Тони Блер (Тонy Блаир) постао је први премијер лабуриста са два узастопна мандата.

2001 – Уједињене нације обележиле 20-тогодижњицу појаве АИДС-а. Процењује се да је 58 милиона људи заражено ХИВ вирусом и да је више од 22 милиона умрло у последње две деценије.

2003 – САД и Јужна Кореја постигле су договор о измештању америчких трупа из демилитаризоване зоне која је раздвајала Јужну и Северну Кореју. Америчке трупе су измештене у базе јужно од те зоне.

2004 – Умро је бивши амерички председник Роналд Реган (Реаган). За време његова мандата (1981-1989) дошло је до отопљавања односа са Русијом, чији је председник био Михаил Горбачов, а двојица државника постигла су велики број споразума у циљу заустављања трке у наоружању.

2005 – На референдуму у Швајцарској одлучено је да се та држава придружи „шенгенској зони.“

2012 – Умро је легендарни писац научне фантастике Реј Бредбери (Раy Брадбуррy) аутор култног романа „Фаренхајт 451“ по коме је снимљен истоимени филмски хит. Аутор је 27 романа, десетина збирки прича и више од 600 кратких прича. Најпознатији су му романи „Марсовски летописи“, „Илустровани човек“, „Златне јабуке сунца“ и „Окробарска земља“, као и приче за популарне серије „Зона сумрака“ и „Позориште Реја Бредберија“.

2017 – Црна Гора је постала пуноправна чланица Северноатлантског војног савеза НАТО (Нортх Атлантиц Треатy Организатион).

2018 – У ерупцији вулкана Фуего у Гватемали погинуло је 109 особа, а више од 200 води се као нестало.