Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Београду да Српска предузима значајне кораке у производњи електричне енергије из обновљивих извора, о чему свједочи податак да инвестиције у тај сектор енергетике износе 4,3 милијарде КМ, што обухвата активне пројекте.

Ђокић је у обраћању на конференцији „Теслини иновациони дани“ истакао да се такви енергетски објекти не могу изградити за годину или двије већ је потребан период од најмање пет или шест година, те да је питање како ће бити прихваћени у мрежни систем и омогућити не само да буду само исплативи него и максимално функционални.

Ђокић је нагласио да је Електротехнички институт „Никола Тесла“ из Београда, који је организатор конференције, даје велики допринос у развијању таквих пројеката и да Република Српска препознаје значај усмјерења на ту врсту подухвата, додајући да му је је јако драго што ће Српска наставити сарадњу са овом установом.

Он је захвалио што је позван на овај скуп, гдје је дошао да покаже колико је важан рад Електротехничког института „Никола Тесла“ за друштвени и привредни живот Републике Српске која препознаје значај досадашњег рада ове установе, као и развојне планове.

Ђокић је изразио посебну захвалност Институту на сарадњи са Републиком Српском, нарочито у електроенергетици, конкретно са „Елетропривредом Републике Српске“, гдје су стручњаци из ове установе ангажовани на значајаним пројектима и пословима.

– Постојање Института деценијама даје немјерљив допринос укупном развоју друштва, посебно у новим околностима, које су потпуно другачије конфигурисане. Окупљајући еминентне стручњаке, Институт је дао највећи допринос у унапређењу постојећег стања, а омогућио је и да се отворе нови хоризонти, око којих се окупљамо са циљем да стварамо више и остварујемо још боље резултате – рекао је Ђокић.

Он је оцијенио да је сав рад Института утемељен на знању, што је уско повезано са јачањем образовних установа.

– Будућност не припада онима који имају велике територије и многољудним нацијама, него онима који имају велико знање – нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је увјерен да ће Институт „Никола Тесла“ који је повезан са научно-образовним институцијама, довести друштво до неких нових могућности које још нису остварене и да ће на тај начин бити остварена визија човјека по коме је Институт добио име и који је задужио планету.

Дводневна конференција „Теслини научни дани“ одржава се у хотелу „Радисон“ у Београду, а учесници ће размијенити мишљења о савременим енергетским изазовима на бројним предавањима и панелима, са акцентом на преносне и дистрибутивне системе, као и иновације у производњи електричне енергије, саопштили су организатори.

Конференција је први пут организована прошле године у оквиру пројекта убрзавања иновација и подстицања раста предузетништва у Србији, који спроводи Министарство науке, технолошког развоја и иновација Србије, уз финансијску подршку Свјетске банке и ЕУ.

Скуп „Теслини иновациони дани“ је мјесто окупљања многобројних компанија, истраживача и еминентних стручњака из Европе и свијета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име