Фото: independent.ie

Кандидат мексичке владајуће партије Морена, Клаудија Шејнбаум, води на председничким изборима у земљи након обраде 25 одсто гласачких листића, према подацима Националног изборног института за пребројавање гласова.

Према подацима института, након обраде 25 одсто гласачких листића, Клаудија Шејнбаум води са 57,27 одсто гласова, а њен ривал из опозиционе коалиције „Снага и срце за Мексико“ Ћочитл Галвез има 30 одсто.

Трећи кандидат, лидер Грађанског покрета Хорхе Алварез освојио је 10,37 одсто гласова.

Излазност је, према обрађеним подацима, била 59,80 одсто.

Странка Морена већ је прогласила победу, али је Галвезова позвала своје присталице да сачекају званичне резултате, за које се очекује да ће бити објављени рано у понедељак по локалном времену.

Бирачи су такође бирали све чланове мексичког конгреса и гувернере у осам држава, као и првог човека Мексико Ситија, у кампањи коју су обележили насилни напади. Више од 20 локалних кандидата убијено је широм Мексика, а поједини подаци показују да је укупан број убијених 37.

У Мексику су јуче одржани председнички, парламентарни и локални избори, а право гласа имало је око 100 милиона људи. Бирачи у 32 савезне државе бирали су председника који ће заменити одлазећег шефа државе Андреса Мануела Лопеза Обрадора, популисту који је проширио социјалне програме, али није успео да сузбије насиље мексичких картела, пренео је АП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име