Србија се на путу ка Европској унији не сме више уцењивати питањем Косова, које се мора решити у дијалогу, као што је и предвиђено Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и без наметања решења, истиче кандидат Слободарске партије Аустрије (ФПО) за посланика у Европском парламенту Константин Добриловић, додајући да је борба Србије недавно у УН, као и константна борба за права Срба на Косову пример свима како се треба залагати за грађане.

Добриловић, кандидат аустријске странке, српског порекла, за Косово онлајн каже да у Европском парламенту намерава управо то – да се бори за права грађана и враћање фокуса ЕУ на основне приоритете, те да му је борба Србије за очување међународног права инспирација како се то најбоље ради.

„Имам намеру да се у ЕП борим против централизације Брисела, за слободу и права грађана као што се Србија лавовски борила у УН против Резолуције о Сребреници и бори се за Србе на Косову и Метохији. Србија је показала шта може и мала земља да учини супротстављајући се сама неправди и притисцима великих. Само таква безусловна борба даје резултате, а то је важно у борби за реформу ЕУ, која већ одавно иде погрешним смером“, рекао је Добриловић.

Указује да је у Европи постало опасно размишљати слободарски и у корист својих грађана, што најбоље доказује недавни атентат на словачког премијера Роберта Фица.

„Ко не жели да се повинује диктату Европске комисије и њене председнице Урсуле фон дер Лајен, одмах бива сатанизован, окарактерисан као аутократа, сто би се пре могло рећи за централистичку владу ЕУ. То најбоље видимо на примеру мађарског премијера Виктора Орбана, али и председника Србије Александра Вучића који су изложени огромној кампањи, притисцима, уценама, претњама… то није демократија и зато ћу се борити да демократију вратимо кући, у ЕУ“, истакао је Добриловић.

Када је реч о процесу проширења ЕУ, а посебно о могућности да јој приступе Украјина и Молдавија, напомиње да као могућег будућег члана види само Србију, која, уверен је, политиком неговања пријатељства са земљама са свих страна света, може само да допринесе Европској унији, како у проширењу привредних активности на за њу сада многа затворена тржишта, тако и својом слободарском борбом за јачање улоге Уније у међународној арени.

„Али, за то постоје предуслови. Србија, наравно, мора да испуни све критеријуме и да одржи референдум како би се видело да ли грађани уопште желе улазак у Унију, јер су грађани ти који треба да одлучују о својој судбини, као што је био случај и у Аустрији. Наравно, надам се да би се они тада изјашњавали о приступању новој, бољој ЕУ, чијем стварању ће допринети патриотске снаге које ће после ових избора бити незаобилазан фактор. Србија се на том путу више не сме уцењивати питањем Косова, јер то је питање које мора да се реши у дијалогу, као ссто је и предвидјено Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и без наметања рессења“, истакао је Добриловић.

Његов став је јасан, каже – била је грешка признање Косова, као што је грешка и залагање за приближавање Приштине Европској унији, јер су Срби на Косову свакодневно изложени терору и укидању свих права.

Наводи и да ЕУ мора бити реформисана, јер се удаљила од циљева који су поставили њени оснивачи, а што је још горе, примећује – удаљила се и од грађана.

„Морамо вратити неке надлежности државама, које би оне могле боље да спроводе, а ЕУ би требало да се бави крупнијим питањима него што је изглед банана… Грађани су већ годинама суочени са разним кризама, а ЕУ уместо да проналази одговоре, својим мерама их додатно продубљује и празни џепове становништва. ЕУ треба да олакша живот грађанима а не да га отежава“, додао је Добриловић.

Зато је позвао све Аустријанце српског порекла да изадју на европске изборе и дају му подршку, јер ће тиме у Европском парламенту имати некога ко ће заступати и бранити српске интересе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име