© Canva / Андреј Попов

Преваранти се користе свакаквим методама не би ли се докопали ваших личних података, бројева рачуна у банци или налога на друштвеним мрежама. У својим малверзацијама они обично користе исте или сличне реченице, а уколико их чујете – одмах спустите слушалицу!

Све више превара се дешава путем мобилних телефона, јер их данас практично сви користе, и млађе и старије генерације. Некада злонамерници поруке упућују путем популарних месинџера као што су Вацап или Телеграм, а некада су толико дрски да се усуђују чак и директно да зову путем телефона.

Преваранти не презају ни од чега, а како би дошли до бројева ваших рачуна у банкама или лозинки од мејла или друштвених мрежа они користе добро разрађене шеме – користе тренутак непажње, „ударају“ на емоције, па чак и поклањају имагинарне новчане износе или друге поклоне.

Открити злонамернике некада може бити јако тешко, али није немогуће, само ако испратите савете који дају стручњаци за сајбер-безбедност. Ове реченице преваранте одмах одају, а ако се деси да их чујете преко телефона, одмах прекините везу и позовите провајдера да пријавите проблем.

„Добар дан, на вези је агент из ваше банке“

Није немогуће да вас некада позову агенти банке у којој имате отворене динарске или девизне рачуне. Међутим, они вам никада, ама баш никада, неће тражити да издиктирате број картице, као ни CVC-код са њене позадине. Запослени у банци имају све податке ваших рачуна, као и ваше личне податке.

Са друге стране, преварантима су ови подаци потребни како би извршили трансакцију у ваше име и скинули вам новац са рачуна. Наравно, они вам неће рећи истину, већ ће измислити да је дошло до, примера ради, блокаде ваше картице, и да су подаци потребни како бисте је одблокирали.

„Стигао вам је верификациони код“

Како би се приступило налозима на друштвеним мрежама или електронској пошти, често је неопходан верификациони код, који апликација аутоматски шаље на број телефона који је повезан са налогом. Преваранти се могу представити као техничка подршка рецимо Инстаграма или Гугла и затражити да им издиктирате код који сте добили.

Али, ово је замка! Уколико добијени верификациони код поделите са било ким ко се налази са друге стране телефона, будите сигурни да свом налогу више нећете моћи да приступите. Већ током позива лозинка ће бити промењена, а уколико будете желели да вратите налог, они ће тражити новац.

Лажни пријатељи траже помоћ

Свако ће помоћи пријатељу и члану породице ако се он нађе у невољи. Ову емпатију преваранти често користе, па се, како би иницирали трансакцију, лажно представљају као неко ко вам је близак или као припадник полиције (јер је тако уверљивије). Наравно, увек је контекст неки немили догађај, а ваш плијатељ или члан породице тренутно није у могућности да разговара.

Када се нађете у оваквој ситуацији, пред вама је тежак избор – спустити слушалицу јер осећате да нешто није у реду или ипак помоћи и послати новац јер – шта ако ово није превара? Најбоље би било дау том тренутку покушате са пријатељем или рођаком директно ступите у контакт и проверите веродостојност информација.

Нису само пријатељи лажни, и награде су

„Честитамо! Освојили сте вредну новчану награду коју можете преузети уколико се региструјете на сајту или издиктирате број картице и CVC-код.“ Ако чујете ову реченицу – не наседајте! Нико не дели награде уз услов да се преко телефона или сајта унесу поверљиви подаци!

Постоји још једна, слична шема: у питању је опет нека награда, овог пута робна, али је потребно да уплатите одређени износ како би се она послала на вашу адресу. Наравно, и у овом случају је реч о превари, па би најбоље било да без даље дискусије прекинете везу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име