Више од годину трајали су стравични притисци у вези с националним изборима, парламентарним, покрајинским, градским. Изборна листа окупљена око Српске напредне странке освојила је 52 одсто гласова у Београду и сигурно је победила у 15 од 17 београдских општина, поручио је синоћ председник Србије Александар Вучић и члан Српске напредне странке приликом обраћања из седишта СНС-а након затварања биралишта. „Већину смо имали и после 17. децембра у Београду. Али смо сматрали да то није довољан легитимитет јер неки други нису желели да праве коалицију с нама. Сада ћемо имати 62 или 63 мандата, уместо 54, колико је било у децембру”, рекао је Вучић, истакавши да ће СНС у Београду имати 52 одсто гласова.

„Оно што је за мене најубедљивија победа, иако није објективно најубедљивија, у Пећинцима. Невероватна је у Новом Саду и желим да честитам, осим Шапићу, професорки Туркулов, Маји, Вучевићу, 45 мандата у Новом Саду и скоро 53 посто гласова добити… Посебно јер су у Новом Саду сви излазили обједињени у две или три колоне”, рекао је Вучић и додао да је у Новом Саду уложено много новца против њих, али да су однели застрашујуће убедљиву победу. У Нишу је, како је навео, била најтежа политичка утакмица. „У Нишу ће бити мој предлог да се разговара и види како да се проблеми убудуће решавају јер је једна група грађана, то нису опозиционе политичке странке, оне су убедљиво поражене, добила 23 одсто гласова, листа доктора Александра Милића, што никако не смемо да ниподаштавамо и не смемо да не покажемо поштовање”, рекао је Вучић.

Указао је и на убедљиве резултате у Суботици, али и да су у осталим градовима у Војводини биле убедљиве победе. „Готово је невероватно да је наша листа добила незамисливих 50 одсто у Суботици, можда је то и чудеснији већи резултат од овога у Новом Саду. А наши партнери Савез војвођанских Мађара 27 одсто гласова”, рекао је Вучић. Додао је да су свуда у Војводини, у Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици освојили преко 63 одсто гласова. Говорећи о изборним резултатима у Београду, рекао је током јучерашњег обраћања, да је „интересантно у још две општине”.

„Ми мислимо да је у Београду још интересантно у две општине како ће се завршити, у свим осталима већ имамо већину. Бројимо још Врачар. Убедљива је победа, само је питање један мандат горе или доле. Још се те општинске листе пребројавају, али је извесно да је у 15 општина значајна већина за нашу коалициону листу”, навео је синоћ Вучић и рекао да је посебно срећан због због резултата у Ваљеву. Истакао је да је било тужно гледати нападе на телефонске центре и навео да је дозвољено да телефонски центри постоје и да грађани то треба да знају и да то раде и њихови политички противници.

„Већ је то пожељно да постоји у свим нормалним и цивилизованим земљама – да се борите за сваки глас, да позивате своје бираче да изађу, да обезбедите већу излазност. Не постоји ниједна земља у свету која то не ради, то раде и наши противници. Једино питање које се ту може поставити јесмо ли ми платили закуп просторија и телефонских линија. Ако нисмо – то је срамота за нас. Ако јесмо – онда је страшно то што сте радили данас цео дан. И за то да ви сајлама које прикопчавате аутомобиле мислите да можете да уништавате нечије техничке центре и да мислите да сте неку Америку открили тиме што сте открили најобичнији технички центар – па ми их имамо на стотине, на хиљаде, ми се озбиљно спремамо за све изборе. Нико не може да разуме зашто сте то радили”, казао је синоћ Вучић. Сада морамо да подигнемо своју земљу и да се поносимо њоме, навео је он.

Нагласио је да је тиме што је молио председницу парламента Ану Брнабић да прихвати услове политичких противника, који су тражили да сви избори буду 2. јуна, тиме помогао да се добије још три године, односно како је рекао, 15 година укупно да могу да људима покажу шта је то што су урадили. „Да направимо тих 1.400 евра просечну плату и 650 евра просечну пензију, да подигнемо земљу и поносимо се њоме, али зато имате времена да прославите вечерас, али не смете да покажете ароганцију и бахатост, ниједног тренутка. Ми смо нашим противницима говорили немојте да идете на нове изборе, али нису хтели да слушају, јер им је било потребно само негативно” рекао је председник.

Додао је да је пред нама важна агенда раста, оно што се ради са Европом и да је важно да се на њу дода оно што је нама битно, као што је „Сингле пејмент ареа” да људи за дознаке не плаћају порезе и да добијемо тзв. зелене коридоре за наше камионе и фирме. „Предстоји нам тежак рад, предстоји нам много проблема, као председник могу да кажем да нас очекује ужасно тешко време, за које нисмо ни криви ни заслужни, а тиче се спољнополитичке ситуације и биће само теже. Мораћемо да чувамо нашу земљу, мир и слободу”, рекао је председник.

Истакао је да је захвалан народу за огромну подршку, као и активистима у кол-центрима коју су „трпели малтретирање и нису хтели да улазе ни у какве обрачуне”. „Ускоро нам креће производња ’панде’ у Крагујевцу, што ће додатно допринети нашем развоју. Он је 4,7 у другом кварталу. Даћу све од себе да се постарамо да сачувамо мир, да прескочимо ратове”, навео је и рекао да нам предстоји тежак рад. Истакао је да нема ниједног места у Војводини где је било близу, свугде је била велика разлика.

Говорећи о резултатима у Нишу, рекао је да је седам дана пре избора изборна листа окупљена око СНС-а имала 29 мандата, па је због тога последњи предизборни скуп одржан у овом граду, прецизирајући да су се бавили Нишом и да су својом активношћу морали да подигну на 31 мандат, односно да ће имати 31 или 32 мандата. Најближе после Ниша је било у Ужицу, а како је рекао, то су била једина два места где није било апсолутно убедљиво. „Тако то изгледа када смо ми незадовољни. „Крени-промени” у Нишу је на четири или пет одсто… Само једни морају увек у сваком месту да побеђују и имају 50 одсто”, рекао је Вучић и додао „посебно хоћу да се захвалим женама Србије, више је од две трећине дама које су изашле на бирачка места, гласале су за нашу листу”.

Током обраћања из изборног штаба СНС-а, председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да је Србија на локалним изборима изабрала стабилност и одговорност као и да су избори имали и национални карактер. Казао је да победу посвећује свим грађанима, а изразио је захвалност председнику Србије Александру Вучићу. „Био је доста одсутан због државних обавеза, али је веровао у ову политику, веровао у листу, веровао да смо направили добру синергију, заједништво и да смо показали да је Србија изнад сваке политичке странке, изнад партикуларног интереса”, рекао је Вучевић.

Он је навео да сви у коалицији не мисле увек исто о свим питањима, али да је Србија нешто што их обједињава и што их је спојило. „И ниједна странка, ниједан покрет и сви они који су били део ове листе није изгубио свој идентитет, а опет смо сви дали себе за ту Србију и за наше градове и општине. И овај велики дан, јер ово је знак да Србија има право на сутра, на боље сутра и Србија је изабрала пре свега стабилност и одговорност за оно што нам долази”, рекао је и додао да је ово важно за демократију.

„Ми очекујемо да заједнички радимо од локалног до државног нивоа, да се боримо за градове и општине, да се боримо за нашу Србију”, нагласио је Вучевић. Он је захвалио свим коалиционим партнерима који су допринели да листа „Александар Вучић – Србија сутра” победи, јер Србија има право на боље сутра. Навео је да ови избори имају и национални карактер.

„Подршка нашој листи јесте суштинска подршка ономе што је председник републике радио и што ради за Србију. Пре свега оно што ради у одбрани државног и националног интереса, националног достојанства, посебно оно што ради по питању ове срамне резолуције око Сребренице и генерално што ради у одбрани државних и националних интереса”, рекао је председник СНС-а.

Он је додао да су ово били локални избори, али да је две трећине грађана гласало и додао да нема предаје и да одмах мора да се почне с радом.

Шапић: Велика вероватноћа да ће листа окупљена око СНС-а победити у свих 17 општина

Потпредседник СНС-а и кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић изјавио је да је велика вероватноћа да ће листа „Александар Вучић – Београд сутра” у свих 17 општина и даље бити у прилици да носи одговорност. „Испред нас је велики посао и мислим да нема простора за еуфорију. За велико задовољство да, али за еуфорију – не, и то ћемо вам показати у данима испред нас”, рекао је Шапић. Он је захвалио свим Београђанима, њиховим коалиционим партнерима и саборцима и пренео да је управо добио информацију да њихова листа у Београду није освојила 63, већ 64 мандата на нивоу Београда.

Србија улази у нову еру

Председник Вучић је нагласио да Србија улази у нову еру и нагласио да сада сви имају чист и отворен мандат за реформе и промене неопходне српском друштву. „Прва ствар је да сада сви ви овде окупљени имате чист и отворен мандат за све што сте тражили од народа поводом реформи поводом промена које сте сами најавили и које су неопходне нашем друштву”, рекао је председник. Нагласио је да је сада потребно да се Експо уради на најбољи могући начин. „То значи не само организационе и структуралне припреме за оно што долази у Београду већ и у целој Србији, од Сомбора до Кикинде, од Сурдулице, где смо освојили 88 одсто заједно, до Апатина”, подсетио је Вучић.

Казао је да је њихова листа у Барајеву освојила 70 одсто, у Бачу 59, Бачкој Паланци 66 одсто. „У Бачкој Тополи имамо 37 одсто, а Савез војвођанских Мађара 51 одсто, то је заједно 88 одсто”, рекао је председник и подсетио да су у Бачком Петровцу, који је већинско словачко место освојили 61,3 одсто гласова. У Белој Цркви освојили смо 65,26 одсто гласова, рекао је Вучић и нагласио да је све то у мандатима преко 70 одсто. „У Беочину имамо 81 одсто гласова, у Врњачкој Бањи 73, Вршцу 68, Горњем Милановцу 50 одсто, Гроцкој 70, Жабљу 82, Бечеју 57 одсто”, рекао је Вучић и додао да када је реч о Бечеју, не треба заборавити Савез војвођанских Мађара, који је освојио 24 одсто гласова, тако да у Бечеју, како је нагласио, „ми и наша мађарска браћа имамо 81 одсто”. Према његовим речима, у Бољевцу су освојили 75 одсто гласова, а у Босилеграду 95,9 одсто на 100 одсто пребројених.

Дачић: Показало се исправно да се кандидујемо јединствено

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је предлог Александра Вучића да се на изборе изађе на заједничкој листи апсолутно оправдао сва очекивања и да му је веома драго што је цела Србија препознала да је држава угрожена и што је имала јединствен одговор на сва тешка државна и национална питања. На конференцији за медије у седишту Српске напредне странке Дачић се захвалио члановима, симпатизерима и бирачима СНС-а, СПС-а и свих других странака које су биле на заједничкој листи што су, како је рекао, препознали исправност те листе и што су се они сабирали у интересу Србије. Дачић је замолио Александра Вучића да не расписује изборе сваке године. „Хоћу да идем у пензију за три-четири године и молим вас да то не чините. Не могу сваке године да имам срчане сметње”, рекао је Дачић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име