Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ подржала је отпочињање процеса мирног раздруживања заснованог на Уставу БиХ и нормама међународног права, у који се укључила и Влада Републике Српске, поручивши да Срби не желе нове сукобе, не отимају ништа и не одлазе са ових простора.

Асоцијација је саопштила да континуирано упозорава на погубну праксу ревидирања изворних принципа Дејтонског мировног споразума од западних моћника кроз неуставне интервенције разних високих представника, нелегалне одлуке Уставног суда БиХ и слично и све то уз оркестрирану антисрпску политику бошњачких унитариста.

Подсјећају да су годинама упозоравали да се таква опака работа неће добро завршити, прије свега за БиХ и њен даљи опстанак.

– Иако смо, као они који су заједно са Војском и нашим напаћеним народом понајвише дали у стварању и одбрани Републике Српске, били незадовољни неким дејтонским рјешењима, ми смо до данас остали привржени слову изворног Дејтонског споразума јер је он, осим прекида рата, довео и до међународне верификације Републике Српске – напомињу „Ствараоци Републике Српске“.

Створена је, напомињу, нова уставна структура, а БиХ је дефинисана као конфедерална заједница два ентитета и три конститутивна, равноправна народа.

– Српску смо прогласили прије рата, који нам је наметнут, и одбранили је уз огромне жртве најбољих и најхрабријих међу нама. Зато смо знали да цијенимо вриједности мира који је донио Дејтон и да прихватимо разне компромисе, често и на сопствену штету, како бисмо сачували мир и стабилност ове земље – наглашавају у Асоцијацији.

Указали су да муслиманско-бошњачка, па и хрватска политичка елита никада није прихватила Дејтонски споразум као трајно и одрживо рјешење.

– Свих ових година, посебно муслимани, настоје да од БиХ створе унитарну државу по мјери једног народа, а заогрнути у квази-грађанску одору уз помоћ странаца урушавају кључне одредбе изворног Дејтонског споразума и свакодневно бацају под ноге темељни правни акт – Устав БиХ – наглашавају у Асоцијацији.

Кулминација тог једностраног, себичног и антиуставног понашања, сматрају у Асоцијацији, била је резолуција о Сребреници, којој су претходили бројни незаконити и насилнички поступци високих представника, узурпаторске одлуке Уставног суда, посебно када је ријеч о праву на имовину и континуиране политичке блокаде рада законодавних тијела на нивоу ентитета и БиХ.

Из Асоцијације истичу да је једном морало рећи „доста“, што је храбро учинило руководство Републике Српске.

– Ако онемогућавате на разне начине да се врате одузете надлежности које нам припадају по Дејтонском споразумом онда вам нудимо, у најбољој намјери, мирни разлаз, јер је то постала неминовност. Не пристајемо да будемо апатриди у кући која је и наша – макар у тих 49 одсто БиХ – наведено је у саопштењу.

Из Асоцијације су поручили да су Срби прије и током рата имали и више од тога, али су се ради мира у кући одрекли значајног процента територије и пренијели тој новој БиХ дио свога суверенитета.

– Ако, дакле, негирате наше међународним споразумом гарантовано право на готово пола БиХ то онда може да значи само једно – хоћете цијелу БиХ за себе. Ми вам то нећемо дозволити. Вјероватно ни Хрвати, као конститутиван народ, и не мислимо ићи са наших вјековних простора на којима смо успоставили нашу политичку заједницу са готово свим прерогативима самосталне, слободне и демократске државе – наведено је у саопштењу.

Из Асоцијације су поручили да зато сви треба да охладе главе и рационално сагледају садашње стање.

– Не желимо нове сукобе, не отимамо ништа што није наше и не одлазимо са ових простора. Нудимо свим грађанима и сваком народу понаособ мирну коегзистенцију с циљем боље и срећније будућности за све нас и наше потомке“ -наведено је у саопштењу којег је потписао предсједник Координационог одбора Асоцијације Стеван Медић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име