Уставни суд БиХ, на пленарној сједници данас и сутра, разматраће и захтјев Дениса Бећировића, члана Предсједништва Босне и Херцеговине, за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционирање јавне власти Републике Српске.

По трећи пут.

Тиме се поново у фокус политике и јавности враћа тема која је прошле године била прворазредно политичко питање у БиХ.

Први закон Уставни суд је ставио ван снаге у септембру 2022. али је Народна скупштина усвојила нови.

Тај закон је Уставни суд БиХ ставио 2. марта 2023. привремено ван снаге, до доношења коначне одлуке Уставног суда, што је била друга одлука тог суда. Уставни суд је и тада одлучивао по апелацији Дениса Бећировића, члана Предсједништва БиХ, те члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, 11 посланика Представничког дома БиХ, те пет делегата Дома народа Парламента БиХ.

Међутим, Закон о непокретностима које се користе за рад јавних власти је ступио на снагу 28. фебруара 2023. јер је објављен у Службеном гласнику РС 16/23, иако је Кристијан Шмит дан раније суспендовао овај закон.

То је и разлог због кога је Бећировић поново затражио оцјену уставности овог закона на данашњој сједници Уставног суда БиХ.

Влада повукла нови закон

У међувремену, имовина је била и топ-тема на релацији власт-опозиција у Српској. Влада је у септембру 2023. у НСРС упутила нови Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, по хитној процедури, али га је напрасно повукла.

Предсједник Владе, Радован Вишковић, тада је објаснио да постоји већ сличан закон који има привремену мјеру код Уставног суда БиХ, те да је овај Приједлог повучен како и он не би слично завршио.

-Од нас је као предлагача тражено да закон повучемо из процедуре да би он у међувремену био колико-толико искоригован, додати неки други чланови и да би био знатно различит од постојећег закона који има привремену мјеру Уставног суда – рекао је Вишковић новинарима у Народној скупштини.

Продаја парцела на Јахорини

Ова сједница Уставног суда БиХ могла би да подигне политичку температуру у РС и БиХ и због још неколико тачака које су на дневном реду.

То је захтјев 13 посланика Представничког дома БиХ за рјешавање спора с Пепубликом Српском због доношења Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву РС које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина јавним надметањем – лицитацијом („Службени гласник РС“ број 114/23 од 29. децембра 2023. године).

Подсјећања ради, ради се о продаји земљишта на Јахорини компанији „Дрво-еxпорт“ из Теслића, у власништву СНСД-овог одборника Срђана Кљечанина Руфија, за 41 милион КМ.

Производња наоружања

Такође, биће разматран и захтјев Кемала Адемовића, предсједавајућег Дома народа БиХ, за оцјену уставности Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској („Службени гласник РС“ број 1/24). Подносилац захтјева сматра да спорни закон није у сагласности са чл. I/2, III/1.б) и III/3.б) Устава Босне и Херцеговине.

Подсјећамо, у Српској постоји Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, након прошлогодишњих спорних измјена Правила тог суда. Међутим, правосуђе у Српској је показало да поштује Уставни суд БиХ, а не Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

У Уставном суду БиХ тренутно нема ни једног судије из Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име