Представници предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ и кинеске Шандунг групе за међународну економску и техничку сарадњу потписали су јуче у Бањалуци уговор о сарадњи у изради техничке документације за пројекат изградње брзог пута Бијељина – Зворник – Милићи – Хан Пијесак – Соколац.

Вршилац дужности извршног директора за техничке послове „Аутопутева“ Слободан Станаревић изјавио је да се кинески партнери обавезују да ће по изради, техничку документацију донирати „Аутопутевима“.

„Овај уговор је плод иницијативе директора `Аутопутева` Недељка Ћорића,као и одличних односа са кинеским партнером, компанијом која је већ годинама присутна у Републици Српској и која је концесионар на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор“, рекао је Станаревић Срни.

Према његовим ријечима, израда техничке документације предуслов је да се крене у реализацију пројекта изградње путне мреже на источном дијелу Републике Српске, што је један од приоритета „Аутопутева“.

„Стратешким документима Републике Српске, самим тим и предузећа, предвиђена је изградња око 400 километара брзих путева у Српској и то на неколико кључних праваца. Донација кинеских партнера нам је изузетно значајна, јер нас доводи на корак ближе остварењу планираног“, додао је Станаревић.

Станаревић је навео да ће након израде техничке документације почети истражни радови на дионици Бијељина-Зворник, те коначно одређивање трасе.

„Овај пут имаће огроман значај за Бијељину и Зворник, али и привреду цијеле регије Бирач. Сваки нови километар модерних саобраћајница значајно побољшава квалитет путне комуникације унутар Српске, али и њено повезивање са окружењем“, нагласио је Станаревић.

Представник кинеског партнера Љу Жученг нагласио је да је потписивање уговора од изузетног значаја, не само за ову групацију, већ и за Републику Српску уопште.

„Отворили смо врата ка сљедећој фази, а то је пројектовање брзог пута Бијељина-Соколац. Овај пут ће представљати жилу куцавицу источног дијела Републике Српске и донијеће корист у многим сферама“, рекао је Љу.

Он је додао да ће пут омогућити бржи и сигурнији саобраћај, допринијеће развоју привреде и туризма и биће спона са Србијом, саопштено је из „Аутопутева“.

„Задовољство нам је што смо дио оваквог стратешког пројекта, те што унапређујемо инфраструктуру и развој Српске“, навео је Љу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име