Милица Боровчанин је проглашена за ученика генерације матураната за школску 2023/2024. годину у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу, рекао је Срни директор ове установе Дејан Боровчанин.

Он је додао да је Милица и добитник републичког признања Плакета „Свети Стефан“, Златне значке општине Соколац, захвалнице града Источно Сарајево и соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“.

Милица Боровчанин је рекла Срни да јој је велико задовољство бити дио ове 60. јубиларне генерације, што свједочи о дуговјечности и трајности школе, образовања и културе на Сокоцу.

„Мој ђед Добро Боровчанин је био прва генерација соколачке Гимназије, а ја сам 60. што је знак континуитета трајања школства у нашој заједници“, истакла је она и нагласила да велику заслугу у ономе што је она до сада постигла као ученик ове образовне установе и добитник готово 70 награда и признања – има подршка школе.

Она се већ припрема за пријемни да упише српски језик и књижевност на Одсјеку за српску филологију на Филозофском факултету у Новом Саду. Каже да је одлучила да упише овај смјер и да ту није превагнула само љубав према овом наставном предмету.

Фото: СРНА

„Ми смо потребни српском језику сада. Неопходно је да се о језику брине, да се озбиљно говори и да се језик доживи и схвати као и те како важна наука“, рекла је Милица.

Она је подсјетила да је до сада добила готово 70 награда и признања учешћем на конкурсима за литерарне и ликовне радове, на такмичењима у знању из српског и руског језика и историје, а само у овој школској годину примила је осам награда.

Била је вуковац и ученик генерације у Основној школи „Соколац“, а у овој години освојила је и прву награду на конкурсу „Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“, прву награду на овогодишњем конкурсу „Светосавље и наше доба“, прву награду на конкурсу „Млади србисти“, прву награду на Међународном фестивалу поезије Форум театра, те награду „Станко Симичевић“ на Фестивалу поезије младих у Врбасу.

Објавила је књиге поезије „Обичан човјек“, „Сунчев човјек“ и „Чувари вјетрова“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име