Фото: Свјетлана Рајић

У Старом Броду на Дрини код Вишеграда почело је обиљежавање 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

Парастосту који се служи поред спомен-обиљежја присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, начелници општина Вишеград, Соколац, Ново Горажде, историчар Милош Ковић, представници борачких организација Горњодринске регије.

Након парастоса, биће спуштене руже у ријеку Дрину.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи утопио се у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српске цивиле који су се нагомилали на обали напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину.

Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и „недићевци“.

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године. Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Помен у Старом Броду организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име