Предсједништво Демократске народне партије најоштрије осуђује одлуку Владе Црне Горе да у Генералној Скупштини УН-а гласа за Резолуцију о геноциду у Сребреници.

„Нелегитимна одлука Владе без консултација са коалиционим партнерима у потпуности је против националниих, државних и политичких интереса Црне Горе. Резолуција о Сребреници за коју је гласала Влада Црне Горе у својој преамбули оснажује Резолуцију 819 Савјета безбједности УН – а од 16. априла 1993. године којом се Србији и Црној Гори уводе привремене мјере и обавеза спречавања геноцида уз пријетњу додатним санкцијама. Овим чином гласања Влада Црне Горе је истовремено прогласила геноцидним и преко 30 % сопствених грађана који се национално изјашњавају као Срби, истовремено подстичући националне тензије и додатне подјеле у црногорском друштву.“ – сматрају из ДНП-а.

Такође, наглашавају да је овим чином Влада Црне Горе озбиљно урушила коалициони Споразум у којем прецизно пише да ће се будућа извршна власт и коалициони партнери суздржавати од свих тема које иду у правцу продубљивања подјела.

„Кршење Споразума се посебно огледа у нарушавању односа са нама најближом Републиком Србијом и Републиком Српском. А истовремено се фаворизују и унапрјеђују односи са тзв. Косовом и Републиком Хрватском, и то на дугорочну штету српског и црногорског народа“ , предочавају из ДНП-а.

Због свега наведног, Предсједништво ДНП – а је закључило да Влада Милојка Спајића и колациони Споразум који смо потписали не могу опстати у постојећем формату.

„Зато обавјештавамо јавност да је Предсједништво ДНП –а једногласно донијело одлуку о суспензији даље подршке Влади Милојка Спајића до испуњена сљедећих захтјева:

– Предуслов да би ДНП уопште разматрала опцију даље подршке Влади Милојка Спајића је усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу најкасније до краја јуна. У случају да не дође до изгласавања поменуте Резолуције чији је један од иницијатора премијер Милојко Спајић, то би аутоматски значило престанак даљих преговора и ускраћивање наше подршке 44-ој Влади. Предсједништво ДНП – а вјерује да је премијеру Милојку Спајићу јасно да би неусвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу значило и крај његове Владе у овом формату парламентарне већине ;

Ако би ипак била изгласана Резолуција о геноциду у Јасеновцу, а све у циљу постизања договора о даљем функционисању парламентарне већине која ће подржавати Владу, неопходно је :

– Доставити конкретну и у временски нормираним поглављима реализацију програма Европа сад 2 на основу којег је ПЕС на изборима 11. јуна добио највећи број гласова, а што је ДНП у коначном и опредијелило да подржи владу Милојка Спајића;
– Покренути уставну иницијативу о нормирању српског језика као службеног;
– У склопу поменуте иницијативе дефинисати и норму о незастаријевању кривичних дјела из области организованог криминала и корупције, а посебно за она дјела која се односе на вишедеценијску бруталну пљачку Црне Горе и њених грађана;
– Предложити законска решења и међудржавне споразуме о двојном држављанству са Републиком Србијом ;
– Уставом и законом нормирати тробојку као народну заставу;
– Извршити смјену једног броја министара за које постоје озбиљне сумње да имају везе са организованим криминалним групама и коруптивним активностима;
– Анексом постојећег коалиционог споразума прецизирати и обавезати се на испуњење горе наведених захтјева ;

Предсједништво Демократске народне партије обавјештава јавност да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун мјесец. Из овог даље произилази да ДНП неће делегирати ни потпредсједника Владе, ни министра саобраћаја у владу Милојка Спајића, а који су били утврђени да коалиционим Споразумом припадају ДНП – у. Утврђујући овакав став, Предсједништво ДНП – а закључује да би уласком њених представника у ову владу аболирали премијера Милојка Спајића за изгласавање Резолуције о Сребреници и елеминисали би сваку могућност редефиниције постојећег коалиционог Споразума, што би представљало издају бирача наше коалиције, јер би се испоставило да су нас све вријеме интересовале министарске и друге функције у Влади.

Посланици ДНП – а ће наставити комуникацију и сарадњу са партијама парламентарне већине око законских предлога за које они буду процијенили да су у интересу грађана и европског пута Црне Горе.

Предсједништво ДНП – а очекује, да уколико је премијеру Милојку Спајићу стало до подршке наше партије, наредних дана иницира састанак са предсједником Миланом Кнежевићем како би договорили динамику измјена коалиционог Споразума и реализацију испостављених захтјева.

Свјесни чињенице да искључива и доминантна одговорност не лежи само на премијеру Спајићу, већ на свим субјектима који подржавају 44. владу, очекујемо да се и остали потписници коалиционог Споразума укључе у решавање евидентне кризе настале гласањем владе Црне Горе за Резолуцију о Сребреници.“ – закључује се у саопштењу Демократске народне партије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име