Посланик СНСД-а и директор ШГ ”Романија” Страхиња Башевић, средствима овог јавног предузећа асфалтирао је пут до своје викендице у родном селу Кусаче, пише Инсајдер.

Ништа то не би било спорно да се ово село налази у шумском комплексу и да њим пролазе камиони шумског газдинства, али асфалтирана дионица Подпећине-Кусаче налази се на ливадама гдје ни у видокругу нема шуме. Због свега овог, Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву упућена је кривична пријава.

Планом пословања за 2020. годину, ШГ“ Романија“ Соколац за инвестициона улагања у реконструкцији шумских камионских путева предвиђена је реконструкција четри путна правца: асфалтни пут Каљина-Ширијевићи у дужини од 500 метара, асфалтни пут Каљина-Баре у дужини од 600 метара, асфалтни пут Ново село-Буковик у дужини од 500 метара и асфалтни пут Подпећине-Кусаче у дужини од 1 километра и укупне вриједности од 321.800 КМ.

Сви предвиђени путеви, осим пута Подпећине-Кусаче, су шумски камионски путеви, који се користе за искориштавање шума и потребе сеоског становништва и гдје се налазе одјели са знатним вишегодишњим искориштавањем шума”, наводи се у пријави.

”Село Кусаче је родно село садашњег директора Страхиње Башевића, који је у 2019. години био технички директор газдинства, одговоран за цјелокупну производњу, па и асфалтирање путева, а од септембра 2019. је постао директор газдинства. За уношење тог пута за асфалтирање у план за 2019. годину извршио је притисак на тадашњег директора и на његово лично тражење пут је уврштен за асфалтирање. За 2020. годину сам је одређивао правце за асфалтирање и тако је уврстио и пут за своје село, који је и асфалтирао до своје куће у љето 2020. године, Радове су изводили ‘Романија путеви’ ”, наводи су из пријаве.

Упуштајући се у сукоб интереса и уносећи у План пословања за 2019. и 2020. годину асфалтирање пута за своје село, које нема везе са шумом и реализујући га, тврде подносиоци пријаве, Башевић је оштетио газдинство за вриједност асфалтираног пута Подпећине-Кусаче.

”Оваквим планирањем и извођењем радова технички директор Страхиња Башевић до септембра 2019. године и директор од септембра до данас, прекршио је одредбе Закона о јавним предузећима, Статута ЈПШ “Шуме РС”ад Соколац, Етичког кодекса ЈПШ и Закона о шумама, у смислу да је имао очигледан сукоб интереса који је забрањен до трећег степена крвног сродства”, пише у кривичној пријави и предлаже се да Тужилаштво покрене истрагу и подигне оптужницу против директора Страхиње Башевића јер је злоупотријебио положај одговорног лица из члана 249. Кривичног законика Републике Српске и нанио материјалну штету ШГ“Романија“ Соколац у наведеним износима за асфалтирани пут Подпећине-Кусаче.

Трактор за оца и колегу

Сокочани су огорчени јер се, и поред солидних прихода које посланик СНСД Страхиња Башевић има, име његовог оца Вељка нашло на листи корисника који су испунили услове за подстицајна средства за куповину трактора.

ИЗ СЛУЖБЕНОГ ГЛАСНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ / Листа корисника кој испуњавају услове за резервацију подстицајних средстава за набавку комбајна и трактора

Он је од државе добио 33.500 КМ за набавку трактора. Прича је тим занимљивија јер други трактор који стиже на Соколац, а за који је одобрен подстицај у износу од 23.250 КМ, иде у руке техничког директора ШГ ”Романија” и одборника СНСД-а Горана Косорића.

3 КОМЕНТАРА

  1. Stanje u gazdinstvu je pet puta gore nego sto prikazujete.Basević je prikazao pozitivan finansijski rezultat iako gazdinstvo duguje Romanijaputevima 900.000 KM,Opstini Sokolac 550.000, izvodjacima radova preko 500.000 KM, centralnom racunu suma preko 3.000.000 KM da ne navodim druge dobavljače i povjerioce. Nikom ništa ne plaća od obaveza a oprihodovao asvaltirane puteve u iznosu 900.000 KM koje nije platio izvođačima. Asfaltirao puteve tehnickom direktoru Kosoriću do svoje kuće u Sijercima i Čitlucima, Milovanu Radoviću inspektoru MUP-a do njegove kuće u Kruševcima, komercijalisti do njegove kuće u Podromaniji, bivšem funkcioneru SIPE napravili put do vikendice, Bašević svom đedu u Sokolovićima većim dijelom zatvorio asvaltiranje do njegove kuće, kupili lovačko oružje za više desetina hiljada eura po kompletu sebi i probranim. Malo im sve pa Bašević i Kosorić uzeli 60.000 KM podsticaj za traktore od ministarstva poljoprivrede, stanovi, vikend kuće apartmani, solarne elektrane, mljekare, Bašević i Radić napravili za kratko vrijeme nove kuće u svojim selima, skupocijeni automobilii, kvadovi, terenska vozila za lov i ojadili lokalna preduzeća. Bahatost ne poznaje granice!!!

  2. Brzo ce kraj ovoj bagri.I legenda je duboko u ovoj pljacki,celavi misli da je jbn tip.Hm,neka se pazi,naorao je mnogima,a Basevic i ostale jajare oko njega,glave se nece nanosati,koliko je narod kivan na ovu bagru,dobro se jos i zlo ne desi,ali pitanje dana,sve ima granicu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име