© Соколац-срце Романије

Министарство просторног уређења и екологије Републике Српске саопштило је да је од подружнице њемачког Енер Стејта примило захтјев за провођење прелиминарне процјене утицаја на околину пројекта изградње соларне електране снаге 100 МW у Сокоцу.

Фотонапонско постројење планира се градити на подручју КО Бјелосављевићи на удаљености од око седам километара од сједишта општине Соколац. Планирано је да соларна електрана заузме укупну површину од око 137 хектара, а процијењена годишња производња електричне енергије требало би да износи 142 ГWх. Процијењена вриједност инвестиције износи око 100 милиона КМ. Произведена електрична енергија продаваће се на тржишту, преноси Индикатор.ба.

© Соколац-срце Романије

Енер Стејт са сједиштем у Сокоцу у је власништву Енер Стејт Холдинга из Граца у Аустрији. Подружница је Профајн групе из Њемачке.

Профајн Енерџи најавио је да ће изградити двије соларне електране заједничког капацитета од 550 МW у Босни и Херцеговини и Србији, са системима за складиштење батерија.

Министарство просторног уређења и екологије Републике Српске је такође саопштило је да је од државне Електропривреде Републике Српске (ЕРС) примило захтјев за провођење прелиминарне процјене утицаја на околину (ЕИА) пројекта изградње фотонапонске електране Добој од 36,3 МWх.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име