Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић истакао је да инструкција о привременом финансирању није предвидјела средства да се избори одвијају према закону који је наметнуо Кристијан Шмит, те подсјетио да су постојали они опозиционари који су настојали да прикажу како су средства одобрена и прихваћен Шмитов закон.

– Ако је то тако, ја молим њих да коментаришу овај захтјев који сам добио 29. априла. Овдје Централна изборна комисија тражи додатна средства у односу на оно што је предвиђено кроз привремено финансирање да би могли да имплементирају измјене Изборног закона или оне измјене које је наметнуо Шмит – рекао је Амиџић.

Он је поручио да су му познати договори који постоје између опозиционих партија и Бошњака.

Како Амиџић истиче, Срби нису спремни да потпишу или обезбиједе таква средства, због чега се опозиција обраћа бошњачкој компоненти, а како би се избори спроводили по измијењеном закону.

– Ово је договорено између опозиције и Бошњака, опозиције у Републици Српској зато што су они пристали да иду по оном закону који је наметнуо Кристијан Шмит – нагласио је Амиџић, коментаришући оптужбе из опозиције да је СНСД прихватио Шмитове измјене Изборног закона.

Амиџић наводи да истовремено постоји договор опозиције и бошњачких партија да се онемогући примјена Изборног закона Републике Српске, те додаје да се на овај начин покушава направити проходност њиховог закона и онемогући доношење закона из Републике Српске.

– На овакав начин покушавају да направе проходност свог закона, а онемогуће доношење закона из Српске. Крајњи циљ је да нам се деси – Косово и Метохија, да на изборе изађу само опозиционе партије и бошњачке партије. И исто тако знамо да у тој подјели, Приједор, Сребреница, Добој су градови који би требало да добију градоначелнике из реда бошњачког народа. Ту постоји претензија када је у питању Источно Сарајево. И то је цијена да се задржи Теслић, Угљевик, Лопаре и друга мјеста. Препустили би ове градове Бошњацима, само из разлога да би задржали она мјеста гдје су они тренутно начелници. Исто важи и за Бијељину и за Бањалуку – рекао је Амиџић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име